Acum ninge la munte, dar vor fi 50 de grade Celsius, în sudul țării

Ultima actualizare:

    În noaptea de luni spre marți, a nins la Bâlea Lac și s-a depus un strat de 40 de centimetri de zăpadă
În noaptea de luni spre marți, a nins la Bâlea Lac și s-a depus un strat de 40 de centimetri de zăpadă

Aproape că nu mai există anotimp în care să nu se înregistreze temperaturi record și fenomene meteorologice extreme. Meteorologii spun că România, la fel ca celelalte țări, va continua să fie afectată de schimbările climatice. Potrivit unor simulări ale cercetătorilor, vom avea maxime de până la 50 de grade Celsius, iar anotimpurile se vor modifica.

Călduri insuportabile sau geruri de crapă pietrele, ploi grele, furtuni violente, inundații catastrofale, ninsori în septembrie sau chiar în plină vară, oscilații mari de temperaturi. Toate sunt fenome extreme care se amplifică și se îndesesc de la an la an. Este clar că România urmează tendințele globale, înregistrând o triplare a numărului dezastrelor naturale, stabilind temperaturi record și fenomene extreme, precum valuri de căldură sau inundații, spun meteorologii.

„Luna iunie 2018 a fost, la nivelul României, cu 1,7 grade Celsius mai caldă decât media lunilor iunie din intervalul de referință 1961-1990. La precipitații, în România, a fost depășită media valorilor lunare de precipitații pentru lunile iunie din intervalul 1981-2010 cu peste 74%”, a declarat, ieri, la conferința de deschidere a Bucharest Science Festival, Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie din cadrul ANM.

„Norocul nostru este că România nu se află în calea uraganelor. Însă, în următorii ani, noi ne vom confrunta tot mai des cu valuri de căldură tot mai intense. Potrivit unei simulări, între anii 2021 – 2050, în sud-estul României se vor înregistra temperaturi de 50 de grade Celsius. De asemenea, va crește intensitatea precipitațiilor și, implicit, a inundațiilor. În același timp, resursele de zăpadă vor descrește cu până la 50%”, a explicat Roxana Bojariu.

Potrivit acesteia, în urma schimbărilor climatice, anotimpurile nu vor mai fi așa cum le știm noi. „Anotimpurile vor rămâne tot patru, însă ele se vor modifica. Adică, primăvara se va declanșa mai devreme, apoi, vara se va lungi și în luna septembrie, iar iarna va începe în ianuarie. Deocamdată, pe parcursul toamnei, nu am avut tendințe de creștere a temperaturilor, însă, în următoarele decenii, se va întâmpla și asta”, a completat Roxana Bojariu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
On Cloudboom Strike jpg
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net