S-au afișat rezultatele finale de la Evaluarea națională 2019 și va urma înscrierea la liceu 2019. Ministerul Educației pune la dispoziție ghidul completării fișei de înscriere la liceu. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi!


Absolvenții de gimnaziu, împreună cu părinții și diriginții lor, urmează să completeze fișa de opțiuni pentru admiterea la liceu. ”Să fie cât mai multe, cât mai realiste”, spun specialiștii Ministerului Educației.

Calendarul admiterii la liceu 2019

În perioada 3 - 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeaşi procedură şi absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admişi în licee din alt judeţ.

Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 - 8 iulie.

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează astfel: 80% media de la Evaluarea națională, iar 20% va fi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a.

Admiterea la liceu 2019. Cum se completează fișa de înscriere

Ministerul Educației pune la dispoziție ghidul completării fișei de înscriere la liceu. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi!

  1. Înainte de toate, părinții și diriginții trebuie să știe ce dorește copilul. Apoi, să luați în considerație mijloacele de transport cu care ar ajunge copilul la liceu. Nu uitați că iarna se întunecă devreme, sunt viscole și polei! Trebuie să mai știți că sunt 52.000 de locuri la școlile profesionale și care sunt meseriile de viitor.
  2. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc! Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel. Oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate. Este important să fie suficient de mare de opțiuni ca să permită repartizarea.
  4. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari. Mediile anilor trecuţi sunt orientative. De aceea, este bine să treci pe fișa de opțiuni și licee unde anul trecut s-a intrat cu 0,50 – 0,70 de puncte mai mult decât media ta.
  5. Aveți grijă să completați corect și citeț codurile liceelor! Eventualele greşeli pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75, ci 7,55!

Citește și

Câștigi bani la școală. Colegiul care pregătește vânzători de hipermarket

Peste 52.000 locuri în școlile profesionale. Elevii primesc burse

 
 
Loading...