Aglomerație mare înainte de Bobotează! Au venit de luni să ia agheasmă

Ultima actualizare:
Anca Eleni nu a vrut să stea azi la coadă
Anca Eleni nu a vrut să stea azi la coadă

E nebunie pe Dealul Patriarhiei de Bobotează. Mii de oameni vin an de an ca să-şi umple sticlele cu agheasmă. Ca să nu îngheţe la coada imensă, mulţi bucureşteni au venit încă de luni ca să se aprovizioneze cu apa sfântă.

Era ora prânzului când zeci de persoane aşteptau în biserică să le vină rândul. Aveau de umplut sticle şi bidoane cu agheasmă. La Patriarhie există tot timpul un butoi plin cu apă sfinţită, aşa că mulţi enoriaşi au profitat de acest lucru şi l-au golit luni pe dată.

Patriarhia a scos încă de ieri vasele în curte. În total sunt 23
Patriarhia a scos încă de ieri vasele în curte. În total sunt 23

”Ce rost avea să vin mâine (n.n. marți) ca să mă înghesui. Sunt la serviciu şi nu am timp de stat la coadă”, ne-a mărturisit Anca Eleni, 45 de ani. Ştefan Nicolae încurcase zilele şi era ferm convins că Boboteaza a fost luni.

Crucea urma să fie ieri îmbrăcată în flori şi cetină
Crucea urma să fie ieri îmbrăcată în flori şi cetină

”Azi suntem pe 6 ianuarie, e Boboteaza, şi mâine e Sf. Ion”, o ţinea pe-a lui bărbatul de 70 de ani. Într-un final s-a dumirit că ne aflam pe 5 ianuarie şi că s-a grăbit să vină la agheasmă. ”Chiar mă întrebam de ce e aşa linişte, dar nu-mi pare rău că am venit cu o zi înainte”, ne-a spus Ştefan.


    Crucea urma să fie ieri îmbrăcată în flori şi cetinăFoto: Dorin Constanda
Crucea urma să fie ieri îmbrăcată în flori şi cetinăFoto: Dorin Constanda

Boboteaza sau Botezul Domnului o sărbătorim marți, iar Patriarhia a pregătit 23 de vase pline cu 12.000 de litri de apă sfinţită, care va fi împărţită de la ora 11.30, după slujbă. Agheasma Mare poate fi băută numai opt zile, până pe14 ianuarie, dimineaţa pe nemâncate, iar în restul anului va fi băută numai la recomandarea duhovnicului. Cu Agheasma Mare pot fi stropite casele şi gospodăriile.

Flash Bobotează

CONSTANȚA. Aproximativ 10.000 de credincioși sunt așteptați să participe la slujba de Bobotează de la malul mării. Începând cu ora 8.30, la Catedrala Arhiepsicopală va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de către arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri care vor înfrunta gerul. Enoriaşii vor primi agheasmă în sticle gata îmbuteliate.

SUCEAVA. În localitatea Bosanci s-au construit tradiţionalele cruci din gheaţă pentru Bobotează. Obiceiul este vechi de 150 de ani şi spune că crucile din gheaţă apără oamenii de foc. Dis-de-dimineaţă, localnicii s-au înarmat cu drujbe şi au sculptat cruci imense din apa îngheţată a lacurilor. Cele mai înalte au doi metri înălţime.• IAȘI. În curtea Mitropoliei va începe, la ora 7.00, slujba de sfinţire a butoaielor cu agheasmă, ţinută de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de un sobor de preoţi. Se va termina la la ora 9.00, când va fi oficiată Liturghia, urmând ca de la ora 12.00 să aibă loc procesiunea în urma căreia apa va fi sfinţită şi credincioşii vor veni, sub supravegherea jandar­milor, să îşi umple sticlele cu agheas­mă.• BOTOȘANI. Aproximativ 50 de jandarmi vor asigura ordinea şi liniştea publică necesară desfășurării manifestărilor religioase la cele 18 biserici din municipiile Botoşani, Dorohoi şi oraşele Darabani şi Săveni. Jandarmii vor acționa pentru prevenirea incidentelor generate de numărul mare de participanţi.  

ageasma flash2 jpeg

TURNU SEVERIN. Preoţii şi credincioşii din municipiul Drobeta Turnu Severin vor merge în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari. Cu acest prilej vor fi sfinţite şi apele fluviului, iar cei mai îndrăzneţi creştini vor recupera crucea florală din Dunăre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net