Ai maşină diesel? Rovana îţi ia şi pielea de pe tine!

Ultima actualizare:
Exemple de calcul
Exemple de calcul

Au calculat cinci luni şi a ieşit un monstru. Noul timbru de mediu loveşte puternic în proprietarii de maşini diesel, dar favorizează hârburile! Taxa se va aplica din scurt, după 15 martie, deşi normele de aplicare nu sunt încă elaborate.

S-au dus vremurile când românii se îmbulzeau să-şi ia maşină cu motor diesel. Motorina s-a scumpit în ultimii ani mult mai mult decât benzina iar, ieri, ministrul mediului, Rovana Plumb, a dat lovitura decisivă: proprietarii maşinilor pe motorină vor plăti aproape dublu timbru de mediu faţă de "benzinare".

Două milioane de maşini mai vechi de 15 ani circulă pe drumurile patriei, lăsând fum gros pe ţeava de eşapament şi dâre de ulei de motor pe asfalt. Cu toate acestea, exact aceste maşini vor plăti mai puţin la timbrul de mediu, în timp ce pentru maşinile pe motorină se va plăti cu vârf şi îndesat. Guvernul a avizat, ieri, prin ordonanţă de urgenţă, introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto. Noul sistem de taxare va fi introdus la 15 martie, până atunci Guvernul urmând să definitiveze şi normele de aplicare.

Ordonanţa stabileşte un cuantum diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motorină, având în vedere că emisiile poluante din pulberi sunt mult mai mari în cazul motorinei. Actul normativ nu face însă nici o diferenţă între maşinile diesel cu filtru de particule, care poluează mult mai puţin, şi cele fără această dotare. Noua formulă conduce la o creştere în medie cu 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-Euro.

Suma va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi mai mic decât cel actual, sub pretextul că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic. Ministerul Mediului a anunţat că taxa va rămâne aceeaşi pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

simeon stalpnicul png

Carburanţii, aproape de 7 lei/litru

Preţurile carburanţilor au explodat, de-a dreptul. Un pic mai au şi depăşesc pragul psihologic, de 7 lei/litru.

Dacă la sfârşitul anului trecut, un litru de benzină costa într-o staţie Petrom 5,76 lei, acum, în acelaşi loc, acelaşi sortiment a ajuns la 6,06 lei/litru. Şi nu este cel mai ieftin carburant. Experţii susţin că resimţim la pompă scumpirea petrolului pe piaţa internaţională din acest început de an. Cert este că s-a ajuns la un prag foarte greu de acceptat de şoferi, informează ProTV.

Potrivit unui studiu realizat de Isra Center, românii sunt dispuşi să plătească maximum 5 lei pentru un litru de carburant. La 6 lei, cât e acum, 8% din şoferii români susţin că şi-au lăsat maşinile acasă. Dacă, însă, preţurile continuă să crească şi se ajunge la 7 lei/litru, străzile practic se vor goli. 42% din şoferi susţin că vor renunţa la automobilul personal. Click! îţi arată cât costă acum carburanţii la principalele companii petroliere!


    Exemple de calcul
Exemple de calcul

«Nu renunţ la ţigări indiferent de preţ»

"Dacă se scumpesc o să trec la ţigară electronică şi apoi le las de tot. Eu fumez două pachete pe zi, asta înseamnă că 26 de lei se duc doar pe ţigări", ne-a spus Dumitru Georgescu, în timp ce îşi aprindea o ţigară.

Mihai Niculescu, un bucureştean de 31 de ani nu s-a aratăt surprins de vestea scumpirii. "Nu renunţ la ţigări. Ştiu că le vor scumpi, dar nu am încotro pentru că nu pot renunţa la ele, indiferent de preţ".

«Preţuri enorme, la salarii mici»

Emil Zacon (43 de ani): „Am băgat mai devreme motorină, cu 6.20 lei/litrul. Este foarte scump. Noi avem banii occidentalilor să plătim la fel ca ei pe carburanţi?"

Ştefan Pantel (58 de ani): „Sper să nu ajungă la 7 lei/l, pentru că va fi vai de noi. Eu am noroc că folosesc maşina de serviciu şi nu prea am timp să o scot pe a mea din garaj"

Marian Constanti­­­nescu (34 de ani): „Putem să ne revoltăm cât vrem, nu se va schimba nimic. Dacă românul cumpără, de ce să nu scumpească? Aşa ne trebuie!".

Ţigările ajung la 15 lei pe pachet

Se scumpesc iarăşi ţigările! Vestea a picat cum nu se poate mai prost pentru fumători, care trebuie să facă faţă şi altor valuri de scumpiri.

Ţigaretele s-au scumpit de la începutul anului, în medie cu 4%, iar de la 1 aprilie preţul va fi şi mai mare. Un pachet de ţigări ar putea costa peste 15 lei. Accizele se vor majora mai repede cu trei luni, de la 1 aprilie, în loc de 1 iulie, la un nivel total de 81,78 euro/mia de ţigarete. Este de aşteptat ca majorarea accizelor să însemne o creştere cu cel puţin 10% a preţului final la ţigările din magazine. Adică, între 1,3 şi 2,5 lei pe pachet, în funcţie de preţul actual.

Contrar aşteptărilor, la un butic din Sectorul 2 al Capitalei, vânzătoarea spune că, deşi, ţigările s-au scumpit are tot mai mulţi clienţi. "Parcă din zi în zi fumează mai mult. Nu o să renunţe lumea la fumat nici dacă vor creşte iar accizele la ţigarete. Eu sunt fumătoare de 20 de ani şi indiferent de preţ o să-mi cumpăr în continuare", ne-a spus Nicoleta Toader, în timp ce tocmai oferea un pachet de ţigări unui client.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net