Numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus, din România, continuă să crească, iar peste tot în ţară sunt amenajate mai multe spitale suport, ca să mai scadă presiunea din unităţile medicale de stat. Sunt spitale de campanie ridicate de Armată, companii private şi voluntari.


Deja spitale modulare din Bucureşti, Otopeni, Arad, Constanţa şi Timişoara tratează sau urmează să trateze sute de bolnavi de COVID-19. Unele au şi secţii de Terapie Intensivă şi locuri de cazare pentru medici, iar dotările sunt de ultimă generaţie. 

Pacienţi întâmpinaţi de roboţi

Un spital modular de suport pentru bolnavii de Covid-19 a fost ridicat în Bucureşti de la zero, în doar 19 zile. Un uriaş depozit gol de 7.500 de metri pătraţi din Bucureştii Noi este acum o unitate medicală cu toate capabilităţile, pregătită să primească 350 de pacienţi, cu forme uşoare de coronavirus.

3-gov.ro_.jpg

Deasupra paturilor sunt geamuri din autocolant

poza-noua-bucurestii-noi.jpg

Spitalul are dotari şi de terapie intensiva

 

De ei se vor ocupa medici de la Institutul Matei Balş şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ajutaţi de patru roboţi. Escu este robotul care se ocupă de întâmpinarea şi ghidarea pacienţilor în spital în zona recepţie. Tot el l-a condus, vineri, pe preşedintele Klaus Iohannis prin hala devenită salon pentru tratarea bolnavilor. Un alt robot, UVD va avea rol de dezinfecţie cu lumină ultravioletă. De altfel, el a dezinfectat întreaga hală de 7.500 de metri pătraţi, în doar trei ore.

2-gov.ro_.jpg

La inaugurare, Iohannis, Arafat și Orban au făcut cunoștință cu Escu și Amelia

 

Amelia este robotul care aduce mâncarea la pat. Înaintea perioadei de pandemie, acest robot era utilizat şi în unele restaurante din Ungaria. Elena răspunde la întrebări. Acest robot se va plimba printre paturi şi are o aplicaţie cu ecran tactil, cu ajutorul căruia pacientul poate afla informaţia de care are nevoie. 

Spitalul ROL 2 Ana Aslan, din corturi medicale şi containere

Armata a ridicat într-o săptămână un spital mobil în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni. ROL 2 este făcut din corturi medicale şi containere, care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare şi o Secţie funcţională ATI cu 24 de paturi şi toate dotările necesare. În fiecare salon există câte un aparat pentru sterilizarea şi purificarea aerului.

4-spital-rol-2_inquam_photos_octav_ganea.jpg

În spitalul din curtea Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” au fost vindecați deja 6 pacienți
Foto: Inquam Photos

5-spital-rol-2.jpg

În spitalul din curtea Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” au fost vindecați deja 6 pacienți

 

Este condus de comandantul Spitalului Militar Central, general-maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu. Secţia de Boli Infecţioase şi Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează deja din 18 aprilie, când au fost aduşi 7 pacienţi. Şase au fost externaţi deja. Tot aici funcţionează şi o tabără cu peste 130 de spaţii de cazare destinată formelor uşoare şi medii pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19. 

Spital de campanie şi la Arad

La Arad e gata încă un spital de campanie pentru pacienţi infectaţi cu Covid. A fost amenajat în Centrul expoziţional al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad şi va putea trata peste 200 de bolnavi. Au fost aduse şi peste 20 de containere, care vor servi drept vestiare, grupuri sanitare şi zonă de decontaminare.

6-arad-foto_inquam_photos_ciprian_petcut.jpg

Arad. Spital de campanie amenajat în Centrul expozițional al Camerei de Comerț și Industrie
Foto: Inquam Photos

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se va ocupa de asigurarea aparaturii şi a cadrelor medicale. Amenajarea spitalului de campanie s-a făcut cu ajutorul pompierilor şi al militarilor din Arad şi cu bani din mediul privat, din donaţii sau fonduri publice locale. Pentru a acoperi necesarul de personal, se vor mai face angajări chiar dacă vor lucra aici inclusiv medici de familie şi specialişti din ambulatoriul Spitalului Judeţean Arad.

Spital militar, pe stadionul CFR din Timişoara

Săptămâna trecută au început lucrările la un alt spital militar de campanie din ţară. Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT) va fi instalat la Timişoara, în incinta stadionului CFR. Va avea aproximativ 50 de locuri de cazare pentru pacienţi şi cu paturi pentru ATI. Aici se vor trata în special cazurile uşoare şi medii de COVID-19 din toată regiunea de vest a ţării.

7-timisoara-foto-mapn-1.jpg

Timişoara. Săptămâna trecută au început lucrările la spitalul instalat în incinta stadionului CFR

 

În locaţie va fi instalat şi un modul (tabără) de carantinare şi izolare, cu o capacitate de 120 de locuri. Formaţiunea medicală va funcţiona ca secţie de boli infecţioase a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara, pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu virusul SARS-CoV-2.  

Spitalul de campanie de la Constanţa, gata în scurt timp

Şi spitalul de campanie de la Constanţa destinat tratării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus va deveni funcţional în scurt timp. A fost ridicată tabăra de carantinare şi a fost adusă cea mai mare parte din aparatură. Pe stadionul de fotbal din portul Constanţa s-au ridicat zeci de corturi dotate cu aparatură medicală pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul virus. Acestea vor funcţiona ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, aflat în apropiere. Cea mai mare parte din aparatură medicală şi sistemele necesare funcţionării spitalului de campanie au fost deja conectate.

8-constanta.jpg

Constanţa. Pe stadionul de fotbal din port s-au ridicat zeci de corturi

 

Spitalul dispune de 56 de paturi, dintre care patru sunt pentru Terapie Intensivă. În tabăra de carantinare, ridicată tot pe stadion, sunt 120 de paturi. Aici vor rămâne timp de 14 zile pacienţii care se vor vindeca de Covid-19. Peste 100 de cadre medicale, din cadrul armatei, dar şi civili, vor fi detaşate la spitalul de campanie din Constanţa, al doilea de acest fel din ţară după cel din Bucureşti.

În România urmează să se mai ridice şi alte spitale de campanie. Unul va fi amplasat în curtea Spitalului Elias. Un altul va fi la Iaşi şi va fi construit de o firmă din Turcia, iar un altul la Bacău.

 
 
Loading...