A ajuns pictor şi inventator după ce a stat trei ani după gratii

Ultima actualizare:

    Valentin Boantă  şi-a expus tablourile  la Ateneul Iaşi
Valentin Boantă şi-a expus tablourile la Ateneul Iaşi

Aproape trei ani a petrecut Valentin Boantă în spatele gratiilor. Plimbat prin mai multe penitenciare din zona Moldovei, bărbatul ajuns acum la 38 de ani spune că închisoarea din Iaşi a fost cea în care şi-a redescoperit o iubire mai veche: pictura. Acum, tânărul stabilit în Sibiu şi-a lansat zilele trecute o expoziţie de artă.

În 2012, Valentin Boantă a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzat că ar fi realizat dispozitive de clonare a cardurilor bancare, scrie adevarul.ro. Tânărul recunoaşte fără ezitări că a meşterit acele carcase şi spune şi acum că, pentru această faptă, merita să fie pedepsit. A urmat o perioadă neagră pentru viaţa tânărului, care era la acel moment şi tatăl unei fetiţe de doar câţiva ani. Şi-a început perioada de detenţie la Bacău, un penitenciar cu condiţii de cazare precare.

„Curgeau ploşniţele din pereţi, şobolani peste tot. Condiţiile erau crunte la Bacău”, mărturiseşte Valentin. După trei luni petrecute în acele condiţii, tânărul a ajuns la Vaslui, unde şi-a redescoperit pasiunea pentru pictură. „Pictam pe cearşafuri de penitenciar care erau date la casat”, rememorează Valentin.

În 2013, pe când era încarcerat, Valentin a fost premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva pentru Sistemul Rotativ de Securizare (SRS) a bancomatelor, un dispozitiv pe care l-a inventat şi care ajută la detectarea aparatelor ce copiază datele de pe card. „Deţineam foarte multe informaţii despre genul ăsta de infracţiuni, informaţii cu care eu nu mai aveam ce face, m-am gândit că merită fructificate pentru a face un dispozitiv de securizare”, povesteşte Boantă.

Valentin Boantă a executat ultima parte a pedepsei în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind cazat într-un corp de clădire mai nou. Aici a continuat să picteze. A desenat, de pildă, camera de vizită a copiilor. „După ce m-am eliberat am început cu design de interior, cu mobilier pictat, decoraţiuni”, a mai spus Valentin pentru adevarul.ro. Aşa a ajuns să aibă propria expoziţie la Ateneul Iaşi. Tânărul, care este căsătorit cu o doctoriţă din Sibiu, oraş în care şi locuiesc, va lansa pe viitor şi un volum inspirat dintr-un jurnal scris în spatele gratiilor. „Zile de plastic” va conţine poveşti trăite sau văzute de Boantă în spatele gratiilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net