Alarmă! Razele soarelui ne «prăjesc» două zile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Zile de foc pentru români, la propriu! Meteorologii spun că, azi şi mâine, vom avea chiar şi 41 de grade Celsius la umbră, din cauza aerului fierbinte care a venit deasupra ţării noastre din Sahara. Specialiştii ne avertizează că radiaţiile sunt foarte puternice şi periculoase.

Nu e neapărat nevoie să stăm la plajă ca pielea noastră să aibă de suferit, în aceste zile caniculare. E suficient să circulăm prin soare mai mult de jumătate de oră ca să ne ardem. Click! te învaţă cum să te protejezi de razele soarelui, indicele ultravioletelor fiind între 8 şi 9, pe o scară de la 0 la 11.

Dacă aveţi de făcut un drum lung cu maşina, trebuie să vă ungeţi cu o cremă cu factor de protecţie solară, deoarece razele ultraviolete de tip A, cele responsabile de apariţia ridurilor şi a cancerului de piele, pătrund prin geam.

Dacă staţi la plajă, trebuie să folosiţi o cremă cu factor de protecţie de cel puţin 30. Dacă doar circulaţi prin soare, crema cu factor de protecţie 15 e suficientă.

Să nu credeţi că, dacă aplicaţi un strat gros de cremă pe piele, aceasta va avea efect toată ziua. Emulsia pentru plajă trebuie aplicată o dată la 90 de minute. Nu folosiţi uleiul de măsline pentru protecţie, deoarece acesta amplifică efectele nocive ale razelor solare.

Razele soarelui pătrund prin ţesătura umbrelei de plajă, care filtrează doar 25% din acestea. Deci, nu rămâneţi la plajă pe parcursul întregii zile, pe motiv că umbrela vă protejează!

Nu vă machiaţi când mergeţi la plajă! Dacă totuşi o faceţi, folosiţi produse cu factor de protecţie. De pildă, utilizaţi un ruj cu factor de protecţie 15, altfel, cel obişnuit va atrage căldura, iar buzele se pot arde.

Cod galben de caniculă

Valul de căldură se intensifică, azi şi mâine. Astăzi, maximele vor trece peste limita caniculei.

Astfel că vor fi cuprinse între 33˚C, la Miercurea Ciuc, şi 40˚C, în Lunca Dunării, la Giurgiu. În Capitală, cer senin şi aproximativ 39˚C la umbră. Mâine, doar în nord-vest sunt posibile ploi trecătoare, spre seară. Maximele vor fi între 34˚C, la Miercurea Ciuc, şi 41˚C, la Giurgiu. În Bucureşti, tot 39˚C şi nici un nor.

Atenţie la scara radiaţiilor UV!

Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare;Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers;Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat;Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră;Indice UV 10-11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net