Alertă. Aproximativ 350 de animale afectate de boala limbii albastre, în 12 judeţe

Ultima actualizare:

    Dintre animalele bolnave, 32 au murit
Dintre animalele bolnave, 32 au murit

Aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, potrivit situaţiei actualizate transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit noului bilanţ, numărul animalelor afectate a ajuns la 347, cele mai multe fiind în Buzău (82 în 18 comune), Olt (62 în două comune), Prahova (60 în 11 comune), Vâlcea (46 în 11 comune), Bacău (35 în trei comune) şi Gorj (30 în nouă comune), transmite Mediafax.

Boala este prezentă de asemenea în Argeş, în nouă cazuri din două comune, Vaslui, la opt animale din două comune, Dolj - şase animale din două comune, Vrancea - cinci animale într-o comună, Ilfov - trei cazuri într-o comună - şi Botoşani - un caz.

Dintre animalele bolnave, 32 au murit. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 12 judeţe - 3.105.756, este de 0, 011%.

În data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net