E vâlvă mare în Buzău, după ce a fost confirmat un caz de botulism, afecțiune rară și deseori mortală. Bolnavul spune că I s-a făcut rău imediat după ce a mâncat o conservă de fasole cu cârnați.


Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute.

E anchetă mate în Buzău. Direcţiile de Sănătate Publică şi Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţ au început anchete după ce un bărbat a fost diagnosticat cu botulism. Bolnavul, un bărbat de 44 de ani, căruia i s-a făcut rău la scurt timp după ce a mâncat o conservă de fasole cu cârnaţi cumpărată dintr-un magazine alimentar, a fost transferat la Institutul Naţional Victor Babeş, scrie news.ro.

”Pacientul s-a plimbat din 14 martie pe la mediul de familie, apoi a fost la UPU, internat apoi la ORL, întrucât simptomatologia de debut a botulismului este foarte nespecifică. A debutat ca o faringită, ca o stare virală gripală. După care, internat fiind la ORL, a început să prezinte paralizie de nervi cranieni, au chemaţi medici neurologi şi infecţionist, care au suspectat imediat bolulismul. Pacientul a fost transferat la Institutul Victor Babeş”, a declarat, miercuri (22 martie), medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la DSP.

Inspectorii veterinari au mers în localitatea Pătârlagele, de unde au ridicat probe din conserve similare cu cea consumată de bărbatul diagnosticat cu botulism. Cei de la magazin au declarat că au avut în stoc doar şase asemenea conserve, din care au fost cumpărate două, una de către bărbatul care s-a îmbolnăvit şi o alta de către alt localnic, care nu a contractat boala. Trei dintre conservele rămase în magazin au fost sigilate, iar o alta a fost trimisă la Bucureşti pentru analize de laborator, scrie news.ro.

Reprezentantul DSVSA Buzău susţine că conserva din care a mâncat bărbatul era în termen de valabilitate.

La Buzău nu au mai fost cazuri de botulism de mai mult de şase ani.

Botulismul este o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Pătârlagele, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.

 
 
Loading...