Aveți o datorie mică la Fisc? Ați scăpat de aceasta în mod automat, de la 1 ianuarie. Șefii ANAF au constatat că îi costă mai mult să facă executări silite pentru o sumă mai mică de 40 de lei.


În primele zile ale fiecărui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează anumite datorii existente la finele anului precedent. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2019 au fost anulate automat datoriile până-ntr-o anumită sumă care figurau în evidenţe la 31 decembrie 2018, scrie adevarul.ro.

ANAF a șters automat datoriile

Prin urmare, în primele şapte zile ale anului 2019 au fost şterse automat din evidenţa ANAF valabilă până la data de 31 decembrie 2018, datoriile fiscale mai mici de 40 de lei.

Potrivit Codului de procedură fiscală, ”creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori”, scrie adevarul.ro.

Plafonul de 40 de lei a fost introdus, potrivit Codului de procedură fiscală, cu scopul de a a evita situaţiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, să fie mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite. Creanţe fiscale sunt, în esenţă, impozitele, taxele şi contribuţiile sociale, precum şi dobânzile, penalităţile sau majorările aferente acestora.

Loading...