Anchetă în cazul spirtului contrafăcut la Iași. Se fac necropsii direct în cimitire!

Ultima actualizare:

    Spirtul medicinal contrafăcut a luat mai multe viețiFoto: captură BZI.ro
Spirtul medicinal contrafăcut a luat mai multe viețiFoto: captură BZI.ro

Ancheta în cazul spirtului contrafăcut, care a ucis 10 persoane din județul Iași, se extinde. Ar mai putea fi încă două victime. Luni s-au făcut două necropsii în cimitirul unei comune din Iași. Cadavrele a doi bărbați care au fost găsiți morți în urmă cu câteva zile au fost examinate.

Zarvă mare, luni, în comuna ieșeană Plugari. Cimitirul din localitate s-a umplut de poliție și medici legiști. Doi bărbați au fost dezgropați și li s-a făcut autopsia, scrie BZI.ro. Anchetatorii cred că și ei ar fi fost victime ale spirtului contrafăcut. Oamenii privesc cu teamă ce se întâmplă în localitatea lor. Aproape că nu mai au curajul să consume alcool. Așteaptă cu toții rezultatele analizelor pentru a vedea dacă și în localitatea lor a fost distribuit spirtul periculos.

În același timp, sunt verificate și magazinele din localitate, pentru a se stabili dacă au vândut spirt medicinal din alcool metilic și cine sunt clienții.

Zece ieșeni au murit până acum din cauza substanței periculoase vândută drept spirt medicinal, după ce l-au consumat pe post de băuturi alcoolice. Patru dintre victime erau din localitatea Stolniceni Prăjescu, aflată la 8 de kilometri de Paşcani. Trei dintre ei, doi bărbați și o femeie, erau vecini. Un alt bărbat a murit câteva zile mai târziu, într-o zonă apropiată. Anchetatorii spun că singurul lucru pe care îl aveau în comun erau niște sticle de aclool sanitar găsite acasă la ei.

Produsul fabricat din alcool metilic, substanță extrem de toxică, a fost pus pe piață de doi cetățeni străini. Dawoud Abdel Nabi Ali și Ahmed Fuad sunt doi arabi care au afaceri în Capitală. Ei au fost arestați, luni seară, în acest dosar. Anchetatorii spun că, odată cu începerea pandemiei, cei doi s-au gândit să facă bani rapid și simplu și au pus în practică un plan diabolic. Au cumpărat recipiente din plastic, au imprimat etichete și au combinat mai multe substanțe folosind o cantitate uriașă de metanol, un alcool ucigaș. Alcoolul sanitar s-a vândut ca pâinea caldă și așa au ajuns cei doi arabi să vândă cantități uriașe obținând zeci de mii de euro. Într-un timp extrem de scurt. Ambii aveau standuri în „Dragonul Roșu”, iar de acolo a fost distribuit în multe zone din țară spirtul ucigaș

„După declararea pandemiei cauzate de COVID-19 și a stării de urgență la nivel național, conform ordonanței militare nr. 1 din data de 17 martie 2020, în prima decadă la lunii aprilie 2020, doi inculpați, de cetățenie iraniană, respectiv irakiană, și fiul unuia dintre aceștia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuși decât cei utilizați de către producători autorizați de a-l vinde potențialilor clienți, cu scopul de a obține un folos material injust.

Astfel, într-un spațiu închiriat pe raza comunei Dobroiești din județul Ilfov, aceștia au preparat o soluție care să imite alcoolul sanitar, având în compoziție alcool metilic în cantități mari, așa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit și livrat reprezentanților unei societăți comerciale din Iași mai multe baxuri conținând peturi a câte 500 de ml pe care erau afișate etichete inscpriționate alcool sanitar Sante Med, inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut”, a declarat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, potrivit Bzi.ro.

Cum a ajuns spirtul contrafăcut în Iași

La Iași, spirtul contrafăcut a fost distribuit de Ciprian Barticel, un comerciant care ar fi făcut afaceri cu cei doi arabi de ani întregi. Nu ar fi știut însă că marfa pe care a procurat-o este contrafăcută și periculoasă.

„Reprezentanții societății din Iași au distribuit produsele achiziționate mai multor agenți economici de pe raza județului Iași, iar în intervalul 15 aprilie – 24 aprilie s-a înregistrat decesul mai multor persoane, urmare a folosirii sau ingestiei de alcool sanitar contrafăcut. Cei doi inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciuni și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse”, a mai precizat prim-procurorul.

În acest moment, potrivit procurorilor ieșeni, sunt 10 dosare înregistrate, însă iau în calcul 12 victime. Până s-a descoperit faptul că cei doi arabi ar fi vândut, pe raza judeţului Iaşi, nu mai puţin de 4000 de sticle de spirt. Amploarea anchetei este mare, iar sticlele de spirt vândute fi putut sta la bază a mai multor decese decât se crede până la această oră.

În urmă cu 7 ani, mai mulți de bihoreni au murit în împrejurări asemănătoare. Un bărbat din Bistrița a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în acest caz.

Citește și: 

VIDEO-VIRAL Soția unui ieșean mort după ce a băut spirt contrafăcut: „Beau și eu, dar numai «Mona», vodka e apă, iar romul colorant”

Dezinfectant pentru spitalele din Lugoj şi Hunedoara, furat pe drum

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net