Aparatul de la care a izbucnit incendiul la Piatra Neamț. Injectomatul folosit de medic a făcut scurtcircuit

Ultima actualizare:

    Salonul ar fi ars din cauza unui scurtcircuit la un injectomat
Salonul ar fi ars din cauza unui scurtcircuit la un injectomat

Ancheta nu s-a finalizat însă cadrele medicale acuză faptul că incendiul devastator ar fi pornit de la un injectomat, aparat extrem de folosit în secțiile de Terapie Intensivă. Era vechi spun acestea și ar fi făcut scurtcircuit în mâna medicului Cătălin Denciu.

Una dintre posibilele cauze ale incedului izbucnit sâmbătă, la ora 19.00, la Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, ar fi suprasolicitarea unui injectomat din secția ATI.

Vorbim despre un aparat vital, cu care medicii le injectează pacienților în venă medicația.

Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că totul ar fi pornit de la injectomatul pe care medicul Călin Denciu (42 de ani) îl folosea.

Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că de vină ar fi un injectomat vechi
Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că de vină ar fi un injectomat vechi

”În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit și s-a pornit focul”, a povestit Koszeghi la Antena 3. Odată focul ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că doctorul Dencea s-a ales cu arsuri grave pe 40% din suprafața corpului, un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I. Cătălin Denciu a fost transportat sâmbătă noapte la Spitalul Floreasca, iar azi dimineață o aeronavă militară l-a dus la o clinică din Belgia.

Ionel Arsene, șeful Consiliului Județean Neamț, în subordinea căruia se află spitalul, a confirmat că o cauză a fost supraîncălzirea echipamentelor din spital.

Injectomatul merge non-stop, e alimentat electric și se află lângă sursa de oxigen. Ministerul Sănătății a anunțat controale începând de luni, 16 noiembrie, la toate secțiile ATI din țară.

Ce este injectomatul de la ATI

Un injectomat este o seringă automată care livrează medicamente sub forma de soluții injectabile continuu, conform unor doze prestabilite.

Injectomatul este un aparat vital folosit în secțiile de ATI
Injectomatul este un aparat vital folosit în secțiile de ATI

Este un echipament esențial în orice unitate medicală, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Faptul ca în saloanele ATI este și oxigen a amplificat amploarea incendiului.

Oxigenul în cantități atât de mari poate provoca chiar o explozie. Conform manualului de utilizare al injectomatului, există pericolul de declanșare a unei explozii, dacp dispozitivul se folosește în prezența unor anestezice inflamabile.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/mesajul-presedintelui-klaus-iohannis-dupa-incendiul-de-la-spitalul-judetean-piatra

https://www.click.ro/news/national/primele-imagini-de-spitalul-de-la-piatra-neamt-dupa-izbucnirea-incendiului-puternic

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net