Toamna se numără kilometri de autostradă. Astăzi, 18 septembrie, la ora 14.00, se deschid 18 km pe Autostrada Transilvania, între Iernut și Chețani. Zona este încă un șantier, iar muncitorii trag tare să termine la timp. Câți km noi de drum de vitează am putea avea în 2020


Circa 18 kilometri dintre Iernut și Chețani, parte a Autostrăzii Transilvania, între Târgu Mureș și Câmpia Turzii, vor fi inaugurați astăzi.

Președintele țării, premierul și ministrul vin să inaugureze 18 km din Autostrada Transilvania

Președintele Klaus Iohannis, dar și premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, vor fi prezenți la deschiderea lotului, la ora 14.00.

muncitori-autostrada-transilvania-lotul-iernut-chetani.jpg

Muncitorii trag tare ca să termine până la ora 14.00
Muncitorii trag tare ca să termine până la ora 14.00

Inițial, șeful de la Transporturi anunțase inaugurarea pe 11 septembrie, dar constructorul nu a putut fi gata. Chiar și acum încă lucrează: monteză barele metalice dintre benzi și lucrează la spațiile de servicii.

Lotul Iernut – Chețani din Autostrada Transilvania are o lungime de 17,9 kilometri și este construit de asocierea Astaldi – Max Boegl – Astalrom – Consitrans pentru 437,63 milioane de lei.

CNAIR a dat ordinul de începere pe acest proiect în mai 2016. Tronsonul le-a dat mari bătăi de cap autorităților, pentru că nu avea un nod rutier la Chețani ca să se poată face descărcarea traficului pe DN15.

Construcția face parte din lotul următor: Chețani-Câmpia Turzii, unde lucrează firma Straco și nu este gata.

Dar iată că șefii de la CNAIR au reușit să negocieze cu constructorul și subcontractorii de pe tronsonul aflat în lucru și s-a putut ridica nodul rutier.

Altfel, cei 17,9 km s-ar fi transformat într-o ”autostradă muzeu”. Gata, dar necirculabilă.

În jur de 55 km de autostradă vor fi gata în 2020

Iar anul acesta este posibil să fie dați în trafic cu totul aproximativ 55 km de șosea de viteză. Bucăți începute cu anii în urmă și finalizate până la final 2020.  

lucrari-spatii-servicii-autostrada-transilvania.jpg

Spațiile de servicii, cu tot cu toalete, nu sunt gata
Spațiile de servicii, cu tot cu toalete, nu sunt gata

Până acum, sunt aproape 23 km: Biharea-Borș, dat deja în trafic, 5,35 k și cei de astăzi. Mai există speranță pentru încă 33 km: lot 1 Sebeș - Turda,17 km, cu termen 31 decembrie și încă un segment de 16 km de autostradă ocolitoare Bacău, posibil tot în ultima lună a anului. 

Anul trecut, au fost dați în trafic doar 43 de km (loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deva), în condițiile în care pe lotul 3 s-a circulat cu restricții de viteză pentru că a fost construit prost.

 

 

 

 

 

 
 
Loading...