Nu avem autostrăzi, dar avem în schimb percheziţii la şefii de la Drumuri. Mascaţii au descins, ieri, în 30 de locaţii, printre care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi unele Direcţiile de Drumuri şi Poduri. Capii sunt acuzaţi de fapte de corupţie.


directori-drumuri.jpg

1.Narcis Neaga, director CNADNR; 2. Eugen Cecan, director Drumuri Cluj; 3. Ovidiu Laicu, şeful de la Iaşi; 4. Marian Mina, director la Bucureşti
Foto: Mediafax

CNADNR este o instituţie care învârte sute de milioane de euro an de an. Bani pentru construirea de autostrăzi şi întreţinerea reţelei de drumuri naţionale. De multe ori, sumele uriaşe ajung în conturile firmelor de casă, care primesc contracte preferenţiale, şi nu întotdeauna fac treabă bună. De pildă, singurii 22 km de autostradă, daţi în folosinţă, în acest an, sunt de tot râsul. Pe întreaga porţiune a lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu asfaltul s-a crăpat, astfel că muncitorii o iau de capăt. Autorităţile spun că pe 18 decembrie 22 km din lotul I al autostrăzii Nădlac-Arad ar putea fi daţi în circulaţie, astfel că România s-ar putea lăuda cu un total de 688 km de autostradă, în prezent fiind 666 km.

reparatii-autostrada.jpg

La nici două luni de când a fost dat în folosinţă, pe tronsonul Orăştie-Sibiu au apărut deja primele crăpături
Foto: Mediafax

Lucrurile necurate care se petrec în ograda celor de la Drumuri nu au rămas trecute cu vederea, astfel că ieri, procurorii DNA au descins în 30 de locaţii: la sediul CNADNR, la Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Dolj şi Braşov, la domiciliile directorilor, acuzaţi că în perioada 2008-2014 ar fi comis fapte de corupţie, dar şi la firmele implicate (Eurospeed, Ro-Maryo, Rodna Trans, Manolo, Ram Europe, Tig For Serv, Olflav Impex). 

Surse judiciare, citate de Mediafax, susţin că şefii instituţiilor ar fi influenţat deciziile privind atribuirea unor contracte privind servicii de reparare şi de întreţinere a autoturismelor din dotarea DRDP. ”Procurorii verifică achiziţiile pe o perioadă mai lungă, nu doar cât am fost eu director. Au fost şi la mine acasă. Nu ştiu dacă au mai fost şi la alţi directori. Sunt ridicate acte din mai multe birouri“, a declarat directorul DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu, pentru Evenimentul Regional al Moldovei. Totodată, cei de la CNADNR au transmis că se supun tuturor acţiunilor de cercetare şi pun la dispoziţie toate documentele solicitate. ”Vom furniza alte informaţii referitoare la acţiunile desfăşurate de procurorii DNA de îndată ce acestea vor fi finalizate”, ne-au anunţat cei de la Compania de Drumuri.

 

4,3 milioane euro pentru 395 km

Anul trecut au fost deschişi traficului rutier 107 kilometri, lungimea totală a reţelei de autostrăzi din România numărând în prezent 666 de kilometri. Din 2008 şi până în prezent s-au construit 395 km de autostrăzi, pentru care s-au cheltuit 4,3 miliarde de euro.

 
 
Loading...