Scumpirile succesive de anul trecut, la energie electrică, gaze natural și carburanţi ne-au scumpit, implicit, și mâncarea. Așa că, în timp ce unele salarii au crescut cu 3 până la 100 de lei, prețul alimentelor s-a majorat cu 5-6%, potrivit adevarul.ro. Adică, cei care au beneficiat de măriri de lefuri s-au întors de unde au plecat, iar ceilalți s-au ales cu o „gaură” mai mare în buzunar!


Aşa-zisele majorări salariale intrate în vigoare recent, care în fapt au dus la un câştig lunar cuprins între 3 şi 100 de lei pentru o anumită categorie de salariaţi, dar şi la diminuarea substanţială a altor venituri, sunt departe de a acoperi cheltuielile pentru un trai decent, mai ales când vine vorba despre cheltuieli absolut necesare, cum ar fi alimentele, plata utilităţilor şi, dacă mai rămâne ceva, şi câteva articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Este vorba despre coşul minim lunar, care nu a mai fost actualizat de 18 ani, și faţă de care se stabileşte venitul minim necesar traiului de zi cu zi pentru o familie formată din doi adulţi cu venituri şi un copil aflat în întreţinere.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, doar în ultimele luni din 2017, cheltuielile cu alimentele de bază s-au majorat cu peste 4 procente, preţul gazelor naturale livrate populaţiei, cu peste 6 procente, cel al energiei electrice, cu circa 3,5 lei/100 kWh, iar costul unui litru de carburant, cu circa 70 – 80 de bani (în mare parte din cauza introducerii supraaccizei).

Evident şi absolut predictibil, toate aceste costuri suplimentare au dus şi la scumpirea alimentelor de bază cu circa 5-6%, după cum susţinea recent Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), mai scrie „Adevărul”.

Potrivit calculelor făcute de „Adevărul” în baza datelor furnizate de Instititul Naţional de Statistică (INS), în luna octombrie pentru trimestrul 2 din 2017, cheltuielile minime lunare ale unei gospodării formate din 2,804 persoane respectând lista din coşul minim de consum lunar, era de 1.644,6 lei.

INS informa că totalul cheltuielilor unei gospodării a fost de 2.797 lei, din care 35,8% alimente şi băuturi nealcoolice (1.001,33 lei), 7,5% îmbrăcăminte şi încălţăminte (209,8 lei) şi 15,5% peentru utilităţi şi combustibili (433,5 lei). Total 1.644,6 lei.

Scumpiri în lanţ spre sfârşitul anului 2017

Chiar înainte de a intra în vigoare majorările salariale, puternic afectate (şi chiar diminuate) de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, mai mulţi oficiali români şi instituţii europene atrăgeau atenţia asupra imposibilităţii de a se evita scumpirile la utilităţi, lucru care se va răsfrânge asupra preţurilor alimentelor de bază.

Spre exemplu, din cauza introducerii supraaccizei la carburanţi, dar şi din cauza altor influenţe, preţul motorinei a crescut de la 4,7 lei în septembrie, la 5,47 lei pe litru, conform ultimelor date ale Oil Bulletin. Acelaşi site oficial arată că preţul benzinei a crescut de la 4,8 lei în septembrie, la 5,36 lei în 29 ianuarie.

În ceea ce privește preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a estimate, încă de la 1 octombrie, că va exista o majorare pentru consumatorii casnici cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Tot atunci, Emil Calotă estima că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%, în al patrulea trimestru al anului.

Ce conţine coşul minim lunar

Potrivit Ordonanţei 217/2000 (care stabileşte cantităţile de alimente, mărfuri nealimentare şi servicii considerate vitale pentru traiul decent al românilor), coşul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoană) cuprinde cheltuielile cu: 3,08 kg de făină, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie şi panificaţie, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasăre, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspăt şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă şi smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 4,8 litri de băuturi nealcoolice. Băuturile alcoolice (bere, vin şi spirtoase) însumează, împreună, puţin peste doi litri.

Tot aici intră şi unele articole de igienă, îmbrăcăminte, detergenţi şi un minimum de consum energetic (combustibili, gaze, curent sau telefon). Coşul minim de consum lunar stabileşte costurile pentru o gospodărie de mărime medie, considerată de 2,804 persoane.

 

Loading...