Fac bani din orice, aşa că nu puteau rata ocazia de a veni la moaştele Sfintei Parascheva, unde mii de credincioşi puteau fi păcăliţi. Rromii din Iaşi au strâns pet-uri murdare de pe unde au apucat şi le-au vândut pelerinilor de la coada la raclă, profitând că aceştia nu aveau sticle pentru agheazmă.


În Centrul Iaşiului, în faţa Mitropoliei, nu aveai loc, ieri, să arunci un ac. Aproape 100.000 de pelerini îşi aşteptau rândul să treacă pe la racla Cuvioasei Parascheva şi ascultau slujba oficiată de un sobor de 20 de preoţi. Ţiganii au împânzit zona pentru a face bani şi au încercat să profite de oamenii care, obosiţi după o noapte petrecută sub cerul liber, nu aveau la ei o sticlă de plastic în care să îşi ia apă sfinţită. Au venit cu saci enormi de pet-uri, la capătul cozii, şi au vândut sticla cu 1 leu.

Pet-urile erau însă murdare, adunate de la cine ştie ce colţ de stradă. În dreptul raclei sfinte, un alt comerciant de ocazie avea şi el o afacere “sfântă”. Un bărbat îi arunca de după gard braţe de busuioc pe care el le atingea rapid de raclă şi îl arunca înapoi peste grad. Oamenii vindeau astfel “busuioc sfinţit”, scrie Ziarul de Iaşi. La toate tarabele din zonă se vindeau icoane cu doar câţiva lei, iar toţi comercianţii, care nu aveau nici o legătură cu biserica, ofereau garanţia că sunt ”sfinţite”. După încheierea slujbei, credincioşii s-au îndreptat spre masa pelerinilor pentru a mânca cele 65.000 de sarmale pregătite pentru acest eveniment. Anul acesta numărul credincioşilor care au venit la racla Cuvioasei Parascheva a fost mult mai mic decât în anii precedenţi. 

racla1.jpg

Pelerinii au stat ore întregi la coadă să ajungă la racla sfântă
 
 
Loading...