Avertismentul lui Raed Arafat: „Situația nu e sub control. Sistemul medical poate intra în colaps”

Ultima actualizare:

    Raed Arafat trage serioase semnale de alarmă privind actuala situație a cazurilor de Covid-19 din România
Raed Arafat trage serioase semnale de alarmă privind actuala situație a cazurilor de Covid-19 din România

Pandemia de coronavirus face ravagii în România. Am ajuns să depășim 1.000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi, spitalele sunt suprasolicitate, medicii epuizați. Situația nu e deloc sub control, avertizează secretarul de stat Raed Arafat, iar dacă mergem tot în ritmul acesta, sistemul medical ar putea intra în colaps.

„Avem o creștere serioasă din punct de vedere al răspândirii. O răspândire care clar nu este acum nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creștere, clar că situația nu este sub control, mai ales în unele zone ale României. Este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”, a declarat Raed Arafat joi seara, într-un interviu la Antena 3.

Marea problemă – personalul insuficient

Una dintre marile probleme este personalul insuficient. Iar cel prezent pe baricade este suprasolicitat, epuizat. „Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă - când noi am avut personal detaşat, am avut  medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme, mecanismul protecţiei civile europene. Dar, în final, fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a mai declarat şeful DSU.

5% dintre cei infectați ajung la Terapie Intensivă

Potrivit acestuia, 5% dintre bolnavi ajung la Terapie Intensivă, iar 20-30% din cazuri au nevoie de asistență medicală serioasă. „Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, 5% dintre ei în următoarele zile, va intra în Terapie Intensivă. 20 - 30% vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”.

Raed Arafat: „Nu au mai fost locuri în spitalele Covid”

Tot joi seara, Raed Arafat a spus că miercuri nu mai erau locuri în spitalele Covid din București, pentru pacienții simptomatici. „Azi noapte, am fost sunat  de domnul profesor Cercel, de domnul  secretar de stat Moldovan, care a fost şi el sunat că nu sunt locuri şi am fost sunat de Serviciul de Ambulanţă, că nu sunt locuri, că Ambulanţele nu pot descărca pacienţii că nu sunt locuri pentru Covid că nu poţi să îi duci oriunde. Şi atunci, după o discuţie cu domnul ministru Tătaru, cu primul ministru, cu ministrul Bode, decizia a fost «Hai să găsim încă două spitale»”, a mai spus Raed Arafat, citat de news.ro.

Astfel, împreună cu primarul Gabriela Firea, s-a luat decizia de a reinterna bolnavi de Covid-19 la Spitalul Colentina. „Spitalul Witting CFR a fost al doilea spital unde au fost relocaţi pacienţii din el la alt spital, la CFR 2 şi  aceste două spitale au devenit spitale Covid acum”, a completat Arafat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net