Banii nu-l aduc înapoi pe frăţiorul lui Teo

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Îl cheamă Teo şi zâmbeşte tot timpul. Îşi întinde mânuţele încă nesigure şi o apucă de grumaz pe mama lui. Ileana Benga, 29 de ani, este una dintre mamele care nu au avut noroc în urmă cu trei ani, când flăcările au mistuit secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti. Băieţelul de un an şi jumătate nu ştie că ar fi avut un frăţior dacă un accident stupid şi nedrept nu i l-ar fi răpit.

16 august 2010. O zi neagră pentru nouă familii care aşteptau să-şi ia bebeluşii din Maternitatea Giuleşti. Pentru şase nou-născuţi, viaţa s-a terminat aproape înainte să înceapă, iar ceilalţi cinci se luptă şi acum să scape de semnele tragediei. Dar mamele care au rămas fără prunci n-au găsit alinare în toţi anii care au urmat. Pentru o parte dintre ele, posibilitatea de a mai avea copii nu se întrevede într-un timp foarte scurt. „Nu-mi mai trebuie acum", spune Georgiana, una dintre femeile care şi-au pierdut bebeluşul în incendiu.

Ileana Benga a avut însă tăria să o ia de la capăt şi după o luptă istovitoare l-a adus pe lume pe Teo, în februarie 2012. Femeia mai are şi acum coşmaruri din cauza faptului că primul ei prunc a murit carbonizat. „Am fost să-l alăptez, el stătea în pătuţ şi urma să plecăm acasă în două zile. Bebeluşul meu a fost printre primii trei copii care au ars. N-ai cum să uiţi aşa ceva. Am văzut cum s-a desfăşurat toată nebunia. Am văzut asistenta care nu intra. A fost cumplit. Nu se poate descrie în cuvinte că a trebuit să-mi iau copilul în coşciug, nu în coşuleţ, cum şi-l luau alte colege de salon", a povestit Ileana pentru „Adevărul".

simeon stalpnicul png

Timp de zece luni s-a chinuit să rămână din nou gravidă. Chiar dacă a urmat numeroase tratamente, stresul posttraumatic era atât de puternic încât nu putea concepe un copil. Într-un final, soarta i-a surâs. Cele nouă luni de sarcină au fost însă un adevărat chin. „Sarcina a fost foarte grea. Puteam să pierd copilul din cauza stresului. Mergeam la cimitir, la proces şi asistam la minciunile lor grosolane, iar aceste lucruri îmi făceau foarte rău. La 23 de săptămâni am fost la un pas de a pierde copilul", îşi aduce aminte Ileana.

Deşi imobilizată la pat timp de patru luni, femeia a reuşit să aducă pe lume, la 37 de săptămâni, un băiat sănătos, de 3,5 kilograme. „Mă uit la Teo şi câteodată plâng. Ar fi putut să aibă un frăţior", mai spune Ileana.

Ieri, la aproape trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 au decis ca Maternitatea să plătească o amendă penală în valoare de 400.000 de lei şi câte 80.000 de lei pentru fiecare copil. Totodată, familiile ai căror bebeluşi au murit vor primi despăgubiri morale şi materiale în valoare totală de 4,3 milioane de euro, conform Mediafax.

Astra Asigurări urmează să achite o parte din aceste despăgubiri. În urma unei anchete şi a unor expertize de specialitate s-a ajuns la concluzia că incendiul a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului de la aparatul de aer condiţionat. În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai spitalului: asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, prof. Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.

Astfel, asistenta medicală Florentina Cârstea, care a fost de gardă în ziua tragediei, a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Judecătorii au mai decis ca fostul director al spitalului, prof. Bogdan Marinescu, să plătească o amendă penală de 6.500 de lei. Şeful Secţiei Neonatologie, dr. Adrian Toma, a fost achitat. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul a fost condamnat la doi ani de închisoare.

6 suflete nevinovate au ajuns în Rai

Cumplitul incediu de pe data de 16 august 2010 a făcut 11 victime. Cinci au murit pe loc, al şaselea la două zile, din cauza rănilor grave. Alţi cinci au scăpat cu viaţă, dar au trecut prin operaţii nenumărate ca să se vindice.

Ei au murit în incendiul de la Giuleşti:

† Alexia Gabriela Florescu: S-a născut la Slatina, cu o lună înainte de incendiu, însă malformaţia de inimă i-a obligat părinţii să o aducă la tratament în Bucureşti. Ea este primul dintre cei cinci bebeluşi care au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti. În urma incendiului, copilul a fost în stop cardiorespirator chiar în momentul în care a plecat de la Giuleşti către Spitalul „Grigore Alexandrescu". A fost resuscitat de paramedicii de la SMURD şi şi-a revenit. Însă la câteva ore de la internare a făcut din nou stop cardiorespirator şi nu şi-a mai revenit. Fetiţa avea arsuri pe 80% din suprafaţa corpului şi arsuri ale căilor respiratorii.

simeon stalpnicul png

† Alexandru Benga: A fost unul dintre primii prunci care au murit în incendiu. El se născuse cu 10 zile înainte de tragedie, însă avusese câteva probleme de sănătate. Totuşi, starea lui se ameliorase, iar părinţii aşteptau acceptul medicilor să-l ia acasă.† Bostan Constantin: A fost bebeluşul aflat în cea mai gravă situaţie. Copilul a avut arsuri pe 60-70% din suprafaţa corpului, fiindu-i afectate mâinile, picioarele şi o ureche. Băiatul nu a câştigat lupta cu moartea.† Georgeta Mihaela Păuna: A ajuns la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti pentru că avea plămânii nedezvoltaţi. Din cauza incendiului a murit intoxicată cu monoxid de carbon.

simeon stalpnicul png

† Eric Ştefan Dragomirescu: Părinţii micuţului au fost anunţaţi de Poliţie că a murit, când el era de fapt în viaţă. Familia a aflat de existenţa bebeluşului de la preotul care l-a botezat, însă în final copilul nu a supravieţuit. A fost înmormântat la cimitirul Giuleşti din Capitală.

simeon stalpnicul png

† Melek, fetiţa neînregistrată la starea civilă a lui Ali Riza Yilmaz şi a Mihaelei Damian a avut o moarte violentă, cauzată de o intoxicaţie acută cu fum. Copilaşul avea arsuri de gradele II şi III pe aproximativ 75% din corp.

simeon stalpnicul png

Ei au supravieţuit printr-un miracol

Gemenii Ştefan şi Radu Marian Săndulescu, gemenii Ştefan şi Ana Coman, Maria Daria Cornean.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net