BEC anunță azi rezultatele finale ale alegerilor locale din București și aflăm, în sfârșit, care este deznodământul mega-scandalului de la Primăria sectorului 1 unde candidații se acuză reciproc de furtul voturilor.


BEC anunță rezultatele finale ale alegerilor din București. Cum a început scandalul de la sectorul 1

Mega-scandalul izbucnit la Primăria sectorului 1 între candidații Clotilde Armand și socialul Daniel Tudorache a început în momentul în care candidata din partea USR-PLUS și membri ai staff-ului său de campanie au surprins o persoană, candidat al unui partid politic pentru funcţia de consilier, iesind din clădirea unde a funcţionat un birou electoral al Sectorului 1 și având asupra sa mai multe procese verbale. A fost chemată poliția care a identificat persoana în cauză și a început o anchetă.

primarie-sector_-1-_bucuresti.jpg

Sediul Primăriei sectorului 1 din București
Alegerile locale 2020 din București au fost umbrite de un mega-scandal iscat între candidații la primăria sectorului 1, care se acuză reciproc de fraudă

La scurt timp a venit și reacția contracandidatului său, Daniel Tudorache. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook imagini surprinse de o cameră de luat vederi amplasată într-una din încăperile Biroului Electoral sector 1, unde erau ținute voturile. În filmuleț se vede cum în această încăpere pătrund mai multe persoane, iar una dintre ele caută printre sacii cu voturi și ia unul. Social-democratul acuza USR-PLUS de furt, cere anularea tuturor voturilor și organizarea de noi alegeri. În realitate, camera respectivă fusese, într-adevăr, desigilată, dar acest lucru s-a făcut legal, la cererea președintelui Biroului Electoral al sector 1 care a solicitat renumărarea voturilor. În cererea PSD de reluare a alegerilor adresată Biroului Electoral Central, s-a numărat și înregistrarea din sala unde erau sacii de vot, apărută în spațiul public. Solicitarea a fost însă respinsă. 

Precizările făcute de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a emis joi, 1 octombrie, o circulară pentru aplicarea unitară a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 27 septembrie, ca urmare a numeroaselor cereri de renumărare a buletinelor.În document se arată că, în cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ţinând cont de mai multe reguli.

  • În cazul încărcării în SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care conţine neconcordanţe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la sediul acestora;
  • Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunţate ca urmare a soluţionării contestaţiilor (...), de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura preşedintelui şi ştampila biroului electoral care a adoptat hotărârea;
  • Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti verifică toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secţii de votare în vederea asigurării coerenţei şi a întocmirii corecte a acestora.
  • Potrivit BEC, verificarea anterior menţionată trebuie să asigure: respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării; numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare.
  • Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlalţi membri ai acestora şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral, se precizează în circulară.
  • CITEȘTE ȘI: Alegeri locale 2020. Luptă strânsă la Sectorul 1 din București. Clotilde Armand, în ușor avantaj
  • Totodată, pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule.
  • Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi, mai arată BEC.
 
 
Loading...