Bei la volan? Iei amendă de până la 75 de milioane

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Amenzi mai mari pentru vitezomani, pentru şoferii care nu acordă prioritate la trecerea de pietoni şi pentru aceia care se urcă băuţi la volan. Mai mult, cei care depăşesc limita de viteză cu mai mult de 60 de kilometri pe oră vor rămâne fără permis patru luni.

Acestea sunt unele din prevederile proiectului de lege pentru modificarea Codului Rutier, suspus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Dacă, în prezent, amenzile maxime, cuprinse între 1.575 - 7.500 de lei, se aplică doar în cazul persoanelor juridice, daca va intra în vigoare proiectul le vor primi şi ceilalţi şoferi.

Mai exact, vor scoate mai mulţi bani din buzunare conducătorii auto prinşi cu o alcoolemie de sub 0,8 grame/litru, cei care calcă pedala de acceleraţie şi depăşesc limita de viteză cu mai mult de 60 de kilometri pe oră şi cei care nu acordă prioritate pietonilor. În prezent, neacordarea priorităţii pietonilor se pedepseşte cu amendă de 300 sau 375 de lei şi cu suspendarea permisului pentru 30 de zile, iar condusul sub influenţa băuturilor alcoolice cu amendă cuprinsă între 675 şi 1.500 de lei, precum şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Proiectul de lege mai prevede şi că şoferii amendaţi care nu achită contravaloarea sancţiunii în termen de 90 de zile vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii. Şi cazurile în care şoferii contestă în instanţă sancţiunile vor suporta modificări. În noul Cod Rutier, conducătorii auto nemulţumiţi de amenzi nu vor scăpa fără să le plătească. Chiar dacă fac plângere în instanţă, vor fi obligaţi să achite şi amenda.

Alte schimbări în noul Cod Rutier

În viitorul Cod Rutier, probele practice pentru obţinerea permisului de conducere vor fi filmate, cu ajutorul unor sisteme de monitorizare pe care patronii şcolilor sunt obligaţi să le monteze pe maşini.

Puteţi circula doar 30 de zile cu maşinile înmatriculate în alte state

simeon stalpnicul png

De asemenea, se va interzice circulaţia maşinilor înmatriculate în alte state şi deţinute de români, pentru mai mult de 30 de zile de la data dobândirii. Dacă şoferul va fi prins circulând fără a avea documentul doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul şi traducerea acestuia, va fi sancţionat cu 450-600 de lei, iar dacă va circula mai mult de 30 de zile, va încasa între 675 şi 1.500 de lei amendă.

Probele practice pentru obţinerea permisului auto vor fi filmate

simeon stalpnicul png

«Prea mari amenzile pentru cei care muncesc pe salariul minim»

Doru Pădureanu (27 de ani), conducător auto: „Sunt prea mulţi şoferi agresivi în ţara asta, iar noul cod rutier i-ar putea civiliza. Ar fi bine să şi tripleze amenzile, poate aşa ar linişti şoferii care se urcă băuţi la volan şi cei care scot armele în trafic".

Adrian Horodnic (25 de ani), conducător auto: „Prea mari amenzile pentru noi, cei care avem salariul minim pe economie. Cum să plătesc eu 1.575 de lei amendă când muncesc pe 750 de lei lunar? Am să încerc să evit orice fel de sancţiune de acum înainte".

Tănase Tunsu (35 de ani), conducător auto: „Sunt de acord cu interzicerea maşinilor înmatriculate în Bulgaria, pentru că acestea rulează fără documente şi dacă eşti implicat într-un eveniment rutier nu te despăgubeşte nimeni. Cu mărirea amenzilor, în schimb, nu sunt de acord, pentru că nici salariile românilor nu se ridică la nivelul ţărilor scandinave".

Mirel Anton, (37 de ani), şofer: „Sunt de acord cu amenzi cât mai mari pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie. Este firesc să protejăm pietonii într-o ţară civilizată, dar nu pot accepta să plătesc o amendă nevinovat, mai ales dacă nu s-a pronunţat încă instanţa".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net