În plin scandal legat de calitatea alimentelor vândute în estul Europei, Click! a testat câteva produse. Unele cumpărate din Germania, altele de la noi. Vrem să ştim dacă, într-adevăr, mâncarea noastră e mai proastă decât cea din Occident. Ieri am testat mezelurile. Azi a venit rândul brânzeturilor.


Au sau nu alimentele vândute în ţările Europei de Est o calitate inferioară faţă de cele comercializate de aceleaşi companii în Vest? Sau e vorba doar de gusturi? Cert este că pe etichete apar aceleaşi ingrediente şi aceleaşi cantităţi atât la produsele de la noi, cât şi la cele din Occident. Aşadar, reţetele sunt identice! Să fie vorba, oare, de diferenţe în ceea ce priveşte calitatea ingredientelor?

E un aspect pe care producătorii nu sunt obligaţi să-l menţioneze pe etichetă, dar care este esnţial. Pornind de la aceste bănuieli, cehii, slovacii, polonezii, ungurii şi bulgarii cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva producătorilor care fac astfel de diferenţe între Est şi Vest. România, deocamdată, stă deoparte.

produse-8921521212.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Am cumpărat aceleaşi produse din România şi din Germania pentru a le compara

 

Pornind de la aceste aspecte, Click! a testat câteva produse aduse din Germania şi le-a comparat cu altele, identice, cumpărate din România. Ieri v-am prezentat un tip de salam şi un pateu de ficat. Astăzi, degustătorii noştri, Horia Vîrlan, Ioana Petric, Andreea Nicolae, realizatori de emisiuni la Prima TV, şi colegul nostru Bogdan Nicolai testează un caşcaval şi două tipuri de brânză tartinabilă. 

Fără să ştie care e nemţesc şi care e românesc, cei patru au început degustarea unui caşcaval tip Emmentaler. Au gustat, mai întâi, din cel făcut pentru Germania, apoi din cel făcut pentru noi. Ioana a spus că, „e mai bun primul. Al doilea n-are nici un gust”. În completare, Horia a menţionat că „primul e mult mai cremos, mult mai fin, mai moale, mai legat. Al doilea este foarte cauciucat. E mai bun primul. Se vede că brânza e maturată”. Aceeaşi impresie a avut-o şi Bogdan: „Al doilea e fad, n-are gust. Primul e mai bun”. În schimb, Andreea a spus despre caşcavalul românesc că „e mult mai aromat”.

4-act-emmentaler-ger-8911512121215.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Emmentaler, 400 g Germania – 10 lei (2,19 euro)

4-act-emmental-rom-942121212.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Emmental, 150 g România – 4,99 lei

 

Al doilea produs încercat a fost o cremă de brânză de vaci. Prima a fost cea nemţească: „E bună, cremoasă”, spune Ioana, care e aprobată imediat de Horia: „Are o fineţe, intră uşor pe gât şi nu e foarte sărată, ceea ce mie îmi place”. Produsul românesc însă n-a primit la fel de multe laude: „Am recunoscut brânza, am cumpărat-o şi eu şi mi se părea bună, dar în comparaţie cu cealaltă, nu. Rămâne în gură o chestie făinăoasă”, susţine Ioana. Horia o completează: „Asta e acrişoară. Are un gust de fier, de metal, nu e natural”. Andreea s-a strâmbat puţin înainte de a-şi da cu părerea: „Mi se pare foarte sintetică la gust”. Aspect sesizat şi de Bogdan: „Are gust artificial. Consistenţa e ca o pleaşcă”.

4-act-goldessa-ger-898151515.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Goldessa, 300 g Germania – 3,63 lei (0,79 euro)

4-act-goldessa-rom-89561151.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Goldessa, 200 g România – 3,49 lei

 

Următorul produs testat a fost tot o cremă de brânză, iar, de data asta, cel românesc a ieşit câştigător. Iată cum l-au descris degustătorii Click! „E grasă, se simte gust de lapte. Nu e sărată. Intră pe gât”, spune Horia. Bogdan, în stilu-i caracteristic, spune cu umor că „vine de la văcuţă, pufoasă, naturală”, iar Andreea confirmă: „Îmi place. E untoasă, se simte laptele”. Singura care are ceva îndoieli e Ioana: „Mi se pare cam grasă pentru gustul meu”. Produsul nemţesc a cam fost pus la colţ: „Are un uşor gust metalic. E la fel de grasă, dar nu mai simt gustul de lapte. E ceva care-mi displace. E clar că îmi place mai mult prima”, explică Horia. „Gustul puţin sintetic” l-a simţit şi Andreea. La rândul său, Ioana îşi păstrează părerea: „Mi se pare că seamnă cu prima”, în timp ce Bogdan afirmă că „e mai grasă decât prima”.

4-act-philadelphia-rom-89542211.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Philadelphia, 200g România - 7,89 lei

4-act-philadelphia-ger-8941212151.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Philadelphia, 175g Germania – 4,55 lei (0,99 euro)

 

Sorin Minea: «România este considerată o piață de mâna a doua»

4-act-sorin-minea_ss038-454515151.jpg

serial click!, testare, mancare, romania, germania, juriu, mezeluri, branza
Sorin Minea este preşedintele Federaţiei Romalimenta

 

România este considerată o piață de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, susține președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea. „Comisia Europeană a dat un răspuns foarte clar: dacă se respectă ceea ce scrie pe etichetă, procesatorul nu este de vină. În cazul în care consumatorul dorește produse ieftine și proaste este alegerea lui, iar producătorul face ceea ce i se cere. Dacă nu există pe etichetă lucruri mincinoase, legislația nu este încălcată. România este considerată o piață de mâna a doua, în sensul în care este considerată o piață care cumpără produse ieftine”, a declarat pentru Agerpres Sorin Minea.

Avocatul Poporului face anchetă

 

După sesizările privind standardele duble la calitatea alimentelor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă. Sesizarea vizează posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a anunţat, ieri, Avocatul Poporului. „Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”, potrivit Avocatului Poporului.

Ce spune Comisia Europeană

Asociațiile pentru protecția consumatorilor din Cehia se plâng de mult timp de alimentele de calitate inferioară vândute de marile companii. Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie din Cehia arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina și o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse cu ingrediente diferite față de cele din Vest. Pe de altă parte, companiile susțin că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor rețete diferite. La rândul său, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a declarat că reglementările comunitare nu conțin dispoziții conform cărora UE i-ar putea urmări în justiție pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub același brand. 

 
 
Loading...