Plenul reunit al Parlamentului dezbate astăzi, 14 februarie, proiectul bugetului de stat pentru acest an. Dezbaterile sunt programate să dureze până la ora 22.00. Însă, ministrul de finanțe a anunțat când și cât vor crește salariile și pensiile. Votul final va fi dat vineri, 15 februarie.


Senatorii și deputații dezbat astăzi, 14 februarie, în ședință comună, proiectul bugetului de stat pentru acest an. Se estimează că va dura până seara târziu, întrucât partidele din Opoziție și-au exprimat nemulțumirea față de modul cum a fost proiectat bugetul pentru 2019.

Cât și când vor crește salariile și pensiile

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a făcut declarații cu privire la bugetul pe 2019. Ministrul Finanțelor susține că punctul de pensie se va majora începând cu 1 septembrie, cu 15%, iar salariul mediu net va fi de 3.085 de lei.

”În pofida criticilor și a dezbaterilor prelungite din ultima perioadă, bugetul de stat pe 2019 este principalul instrument al dezvoltăriii României, bazat pe reforme și investiții cu efect mutliplicator în economie. Astfel, am structurat prezentarea bugetului în zece puncte importante, pe care doresc să le supun atenției Plenului Reunuit al Parlamentului României”, a spus miercuri seară Eugen Teodorovici, citat de news.ro.

Buget 2019. Salariul mediu net va crește

Ce a spus ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, după ce comisiile de specialitate de Parlament a aprobat bugetele de domenii.

  • Bugetul anului 2019 contribuie la creșterea veniturilor și bunăstării populației. Salariul mediu net va fi de 3.085 de lei, cu peste 50% mai mare decât în anul 2016.
  • Cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, respectiv de la 1.100 lei, la 1.265 de lei.
  • Tot de la 1 septembrie 2019, indemnizația socială pentru pensionari se majorează cu 10%, respectiv de la 640 de lei, la 704 lei.
  • Salariul minim brut în construcții crește la 3.000 de lei și se reduce cota de contribuții de asigurări sociale cu 3,71% pentru personalul care lucrează în domeniul construcțiilor.
  • Au fost majorate alocările pentru investiții cu 15,5 miliarde de lei, față de 2018. Șase miliarde vor fi utilizate pentru priorități din secțiunea transporturilor.
  • Se vor finanța proiectele cu precădere în educație, infrastrucutră, sănătate, agricultură.

Sursa: news.ro

Loading...