Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul din Hierapolis, este prăznuit la data de 22 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Marturisitori Ardeleni sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 octombrie.


Calendar ortodox 2020, 22 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, Episcopul din Hierapolis

Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, a fost Episcop în Hierapolis în secolul al doilea în timpul împărăţiei lui Antonin (138-161) şi a fiului lui, Marc Aureliu (161-180). El păstorea o comunitate mică de creştini întrucât oraşul era în mare parte păgân. În timpul unei sărbători păgâne, în care cetăţenii se închinau gălăgios idolilor, a intrat într-un templu şi a zdrobit la propriu statuile de piatră, argint şi aur. Când mulţimea furioasă a vrut să-l linşeze, conduşi de trei tineri nebuni posedaţi de duhuri necurate, au căzut înaintea omului lui Hristos şi au fost tămăduiţi pe loc. Gloata a văzut cu ochii ei minunea şi câteva sute dintre ei au cerut să fie botezaţi. Uşor, uşor, văzând minuni şi învăţând dreapta credinţă, întreaga cetate a ajuns să creadă în Hristos. Mama guvernatorului Pubius era oarbă și sfântul a tămăduit-o iar Pubius, împreună cu mama lui, şi cu toată familia a crezut în Hristos. La bătrâneţe a fost chemat la Roma şi a vindecat-o de nebunie pe Lucilia, fiica împăratului Marc Aureliu şi a refuzat orice răsplată. A propovăduit în Antiohia, Apameea, Nisibe, Ciciclia, Licaonia şi Pisida. Ajuns acasă şi-a zidit singur mormântul şi a murit la vârstă înaintată.

Troparul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel intocmai cu Apostolii

 Glasul al 4-lea
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Averchie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel intocmai cu Apostolii

 Glasul al 8-lea
Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.
Ca pe un mai mare preot şi împreună locuitor cu Apostolii, toată Biserica credincioşilor te cinsteşte pe tine, Sfinte Ierarhe Averchie. Pe care cu rugăciunile tale păzeşte-o, fericite, nebiruită şi fără de valuri, de tot eresul cel gânditor de cele deşarte, mult minunate.

 La 22 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Kuksa din Odesa;
  • Sfântul Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria;
  • Sfântul Mucenic Zaharia;
  • Sfântul Ruf;
  • Cuviosul Lot.
 
 
Loading...