Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este prăznuită la data de 25 iulie în calendarul ortodox. Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 25 iulie.


Calendar ortodox 2020, 25 iulie. Sfinţii zilei. Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Sfânta Ana a fost bunica după trup a lui Hristos şi se trăgea din neamul lui Levi, neamul preoţesc. Ea a fost cea mai mică fiică a preotului Matham şi a soţiei lui Maria, care a preoţit în vremea împărătesei Cleopatra şi a împăratului persan Sapor înainte ca Irod Antipa să fie rege.  Preotul Matham a avut trei fiice. Maria, Sovi şi Ana. Prima s-a măritat în Betleem şi a născut-o pe Salomeea, Cea de-a doua s-a măritat tot în Betleem şi a născut-o pe Elisabeta, soţia preotului Zaharia şi mama lui Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Ana s-a măritat în Galieleea unde a născut-o pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Această Ană, după ce a născut pe mântuirea neamului omenesc după ce a alăptat-o şi a înţărcat-o şi după ce a dăruit-o templului lui Dumnezeu ca pe un dar fără de prihană , şi-a dus restul vieţii în post şi rugăciune, în milostenie faţă de cei lipsiţi trecând la Domnul când avea vârsta de 69 de ani. Sfântul Ioachim, soţul Anei şi tatăl Mariei, a murit la 84 de ani, astfel încât Fecioara Maria îşi pierduse ambii părinţi la vârsta de 11 ani.

Tropar la Sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu

 Glasul al 4-lea

Pe Ceea ce a născut Viaţa în pântece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfântă Ana. Pentru aceasta acum, la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste iertare de greşeli, pururea fericită.

Condac la Sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu

 Glasul al 4-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare
Pomenirea strămoşilor lui Hristos să o prăznuim, cerând cu credinţă ajutorul lor, ca să se izbăvească de tot necazul toţi cei ce cântă: Dumnezeul nostru fii cu noi, Cel Ce ai preaslăvit pe aceştia precum ai binevoit.

La 25 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Cei 165 de Sfinţi părinţi participanţi la Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol (553);
  • Sfântul Silvan de la Lavra Sfântului Serghie;
  • Sfânta Cuvioasă Olimpiada, diaconiţa, din Constantinopol;
  • Sfânta Cuvioasă Eupraxia din Tabena;
  • Sfântulul Mucenic Sact;
  • Sfântul Mucenic Matur;
  • Sfinţii Mucenici Atal şi Blandina.
Loading...