Care ar fi motivele pentru care România şi Bulgaria sunt codaşe la vaccinare. Ce spune CNN

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă Click
Foto: Arhivă Click

Deși Uniunea Europeană are aproape trei sferturi dintre adulţi complet vaccinaţi împotriva Covid-19, find lider mondial în materie de vaccinări, proporţia de imunizări e distribuită inegal între ţările europene, potrivit CNN care analizează în special cazurile României şi Bulgariei, acestea fiind codașele clasamentului.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţări precum Irlanda, Malta, Portugalia şi Danemarca au rate de vaccinare de aproximativ 90%, în timp ce ţările din Estul Europei au rate semnificativ mai mici de imunizare, în ciuda accesului la mai multe vaccinuri aprobate de UE - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson. România şi Bulgaria au vaccinat complet, spre exemplu, doar 33%, respectiv, 22% dintre adulţi.

 „Există un nivel ridicat de neîncredere, iar acest lucru este valabil atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Chiar şi în comunitatea medicală, medicii, asistentele, mulţi ezită să se vaccineze, aşa că nu este o surpriză că şi societatea în ansamblu este la fel", a declarat pentru CNN Ivan Krastev, un politolog bulgar şi membru fondator al consiliului director al Consiliului European pentru Relaţii Externe.  

Minoritățile și persoanele din zone rurale

Comunităţile de romi din România şi Bulgaria sunt printre cele mai puţin vaccinate, din cauza inegalităţilor puternice, care se regăsesc ambele ţări. Dimitar Dimitrov, directorul programului pentru romi de la Institutul pentru o Societate Deschisă din Sofia, a declarat că asta se întâmplă din pricina relaţiilor tensionate dintre comunităţi şi societate în general.

Dimitrov a spus că multe persoane, în special în zonele rurale, ar putea, de asemenea, să întâmpine dificultăţi în a avea acces la centrele de vaccinare, informează Adevărul.

Atât România, cât şi Bulgaria se confruntă cu creşteri mari ale numărului de noi cazuri de infecţie cu coronavirus de la începutul lunii septembrie. 

Statele expuse la comunismul sovietic, mai reticente la vaccin

Totuşi, performanţa UE nu este afectată doar de ratele scăzute din Bulgaria şi România, ci ţările blocului comunitar par să se împartă în două grupuri, cu unele excepţii.

Linia se situează aproximativ de-a lungul graniţei Cortinei de Fier, care odată împărţea Europa în Est şi Vest.  Din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, 15 state cu performanţe bune de vaccinare fac parte din ceea ce a fost blocul occidental, în timp ce ultimele 10 sunt  foste ţări comuniste. Dintre ele doar Grecia şi Lituania  contrazic această tendinţă, Lituania ocupând locul 16, iar Grecia locul 17. 

Toate fostele ţări occidentale, cu excepţia Greciei, au vaccinat complet cel puţin 70% dintre adulţi, în vreme ce niciunul dintre statele estice nu a atins încă acest prag.

De asemenea, Anna Nicińska, profesor asistent la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Varşovia, a studiat împreună cu echipa ei motivele neîncrederii în sistemele de sănătate şi în autorităţile medicale, analizând date din 100 de ţări. 

Rezultatele au fost că gradul de neîncredere în autorităţi şi guvern e mult mai mare la naţiunile care au cunoscut în trecut comunismul de tip sovietic. „Oamenii expuşi la comunismul sovietic au mai puţină încredere în ceilalţi oameni, în guvern şi, de asemenea, în sistemele de sănătate”, a spus aceasta.

Modul în care s-a desfășurat pandemia în fiecare stat în parte

Ivan Krastev, un politolog bulgar şi membru fondator al consiliului director al Consiliului European pentru Relaţii Externe, a declarat că și modul în care s-a desfăşurat pandemia în diferite ţări ar putea fi un factor care să explice aceste discrepanţe.

„Ţările care au fost lovite mai serios de primul val, în 2020, când şocul a fost mai puternic, ţări precum Italia sau Spania, au avut mai mult succes în ceea ce priveşte vaccinarea decât ţările care au fost lovite de al doilea val", a spus el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net