Carmen Dan, explicaţii după incidentele din Piaţă: «Jandarmeria nu poate fi acuzată că a aplicat legea»

Ultima actualizare:

    Carmen Dan a declarat că jandarmii au acționat sub supravegherea unui procuror militarFoto: arhivă Click!
Carmen Dan a declarat că jandarmii au acționat sub supravegherea unui procuror militarFoto: arhivă Click!

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, susține sâmbătă, începând cu ora 17.30, declarații de presă pe tema evenimentelor înregistrate la protestul de vineri, din Piața Victoriei.

Carmen Dan a oferit declaraţii referitor la evenimentele care au avut loc vineri, 10 august, la protestul din Piaţa Victoriei. În cursul dimineţii de 11 august, aceasta s-a disculpat şi a susţinut că nu ea este responsabilă de coordonarea jandarmilor. 

„Este motivul pentru care am dorit să stau de vorbă personal cu cei trei colegi, cu Ștefania, cu Cristi și Marius. Noi în mod în constant am ținut legătura cu medicii care i-au tratat. Veștile sunt îmbucurătoare. Băieții se vor externa mâine, Ștefania este puternică, este bine. Nu sunt în momentul acesta motive să ne îngrijorăm, spun asta vizavi de informațiile apărute inițial. Are foarte multe contuzii, multiple traumatisme, dar starea ei este bună. A vorbit dimineață și cu un psiholog. Ce am identificat la toți trei a fost sentimentul datoriei îndeplinite”, a spus Carmen Dan, la ieşirea din spitalul la în care femeia care lucrează la Jandarmerie a fost îngrijită. 

Iată declaraţie oferită de Carmen Dan la ora 17.30, atunci când ea a informat desore starea jandarmilor răniţi şi a explicat modul de acţiune a acestora. 

Vreau să vă informez că jandarmii sunt într-o stare mai bună, iar asta pentru mine  e cea mai bună veste. Cred că sănătatea oamenilor care și-au făcut datoria trebuie să primeze. Tânăra, deși este într-o stare de șoc traumatic, i-am simțit recunoștința că nu și-au pierdut viața.”

„Sunt câteva aprecieri pe care vreau să le fac, pentru că în ultimele ore au avut loc multe acuze ale oamenilor politici la adresa jandarmeriei. Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici. Ei reprezintă o structură care respectă legea militară. Alte aspecte, pe care nu le voi comunica acum, vor face obiectul unor aspecte pe care le voi prezenta în cadrul CSAT, dacă mi se va solicita. În ceea ce privește schimbul de informații, vreau să vă asigur că MAI a colaborat cu structurile interne. Ieri am fost la sediul MAI, am întrerupt concediul, însă asta nu înseamă că am intervenit în vreun fel în ceea ce s-a întâmplat aseară. Invit public să iasă orice angajat al MAI care a primit un ordin de intervenție operativă din partea ministrului Carmen Dan. Ce s-a petrecut aseară este foarte grav și nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Acțiunea de aseară nu a fost o dispută între Jandarmerie și cetățenii pașnici. Vorbim de huligani periculoși care au atacat autoritatea statului, iar asta nu înseamnă numai Jandarmeria Română.”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat în cursul zilei la Spitalul Floreasca, unde a mers să discute cu jandarmii răniți la protestul de vineri, că așteaptă un raport de la Jandarmerie privind acțiunile din Piața Victoriei.

Întrebată despre acțiunile Jandarmeriei la protestul de vineri seara, Dan a răspuns: „Așa cum știți, nu ministrul coordonează acțiunile Jandarmeriei. După fiecare misiune se face un raport, aștept acel raport. În cursul zilei de astăzi, o să ies și o să prezint concluziile raportului.”

Carmen Dan a precizat că „prima operațiune de înlăturare a factorilor de risc” a avut loc în jurul orei 16.00, când o parte din manifestanți au încercat să pătrundă în curtea Guvernului.

„Permanent, s-au transmis infromări manifestanților pașnici să se delimiteze de huligani, mai ales că aceștia s-au folosit de persoanele pașnice. S-au făcut și somații verbale, ultima fiind făcută la 22.12 minute, lăsându-se timp protestatarilor să se disperseze până la ora 23.12 minute, ca să se disperseze. Urmare a violențelor de aseară, Poliția și parchetele lucrează pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii publice. Sunt constituite echipe operative care vor identifica aceste persoane. E vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate, pentru identificarea autorilor violențelor.”

„Apreciez că declarația președintelui de a califica drept brutală intervenția Jandarmeriei a fost prematură. Trebuie să facă aprecieri Parchetul Militar. Dacă aceste violențe ar fi avut loc în fața altor instituții ale statului, cum ar fi Palatul Cotroceni, tot așa ar fi fost apreciată intervenția Jandarmilor?”, au fost cuvintele Ministrului de Interne. 

Vă reaminim că aproximativ 100.000 de oameni au manifestat în Piaţa Victoriei vineri, 10 august. Protestele au degenerat, iar pe parcursul serii au avut loc mai multe episoade violente, peste 400 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net