Impactul coronavirusului în mediul de afaceri este destul de serios. Companiile anunță pierderi mari, dar și scăderi de salarii și chiar concedieri. Pentru a stopa creșterea ratei șomajului, guvernanții au anunțat sprijin financiar, cu condiția să nu-i dea afară pe cei abia reîntorși din șomajul tehnic.


Un studiu arată că 91% dintre companii se simt afectate de criză, iar Comisia Europeană prognozează că rata șomajului ar putea ajunge în Româna la 6,5%.

O cifră uriașă, având în vedere că, în februarie, înainte de pandemie a fost de 3,6%. Deja, în martie, crescuse la 4,6%.

Astfel, Guvernul a luat decizia să-i ajute pe  angajatori cu plata unei părți din leafă pentru salariați reîntorși din șomajul tehnic. Este vorba despre 41,5% din salariul de bază.

Cât timp nu pot fi concediați angajații, după reîntoarcea din șomajul tehnic

Pentru a primi această facilitate, societățile au obligația să nu-i dea afară pe salariați până la 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri și cei care doresc să-și dea demisia.

De prevederile noului act normativ beneficiază și persoanele care au convenții individuale de muncă încheiate în baza Legii nr.1/2005, privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite de autoritățile competente, pot opta fie pentru aplicarea măsurii de susținere a salariilor, fie pentru continuarea plății șomajului tehnic de la 1 iunie, până la ridicarea restricțiilor.

Numărul șomerilor depășește un milion

Până în 15 mai, când am ieșit din starea de urgență, au existat peste 1 milion de contracte de muncă suspendate, angajații fiind plătiți de stat cu șomajul tehnic, și peste 250.000 încetate. Acum, sunt puțin peste un milion cu totul.

Potrivit Ministerului Muncii, pe 28 mai, erau suspendate 595.672 de contracte și muncă și alte 429.585, încetate.

Domeniile de activitate afectate au rămas, în continuare, Industria prelucrătoare, Hoteluri și restaurante și Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/91-dintre-companii-se-simt-afectate-de-criza-creste-rata-somajului-la-65-si-scad

https://www.click.ro/news/national/primele-masuri-dupa-revenirea-din-somajul-tehnic-guvernul-plateste-415-din-salariu

https://www.click.ro/news/national/peste-1-milion-de-romani-au-fost-somaj-tehnic-multi-dintre-ei-au-ramas-pe-drumuri

 

 

 

 

 

 
 
Loading...