Câți bani ne-au adus lunar administratorii Pilonului II de pensii

Ultima actualizare:

    La fiecare 86 de lei cotizați la Pilonul II, administratorii adaugă, lunar, încă 14 lei
La fiecare 86 de lei cotizați la Pilonul II, administratorii adaugă, lunar, încă 14 lei

Bătrânețile tinerilor sunt puse în pericol! Mulți dintre administratorii Pilonului II de pensii obligatorii vor să se retragă de pe piață. Asta după ce Guvernul a emis în decembrie 2018 Ordonanţa 114 prin care le cere să-și majoreze capitalul de 11 ori. Asta se traduce prin bani mai puțini pentru noi la pensie, pentru că aceștia reușeau lunar să ne mărească suma din cont.

Populația îmbătrânită și riscul ca peste ani sistemul de pensii de stat să nu mai poată fi susținut le-a făcut pe autorități să implementeze, în 2007, Pilonul II.

De atunci, fiecare cotizează din salariu un procent stabilit de lege, iar banii se duc în contul personal, administrat de fondul la care a aderat.

Cel care îl administrează are grijă ca suma colectată lunar să fie înmulțită.

La 86 de lei, administratorul a mai adus încă 14 lei

Potrivit reprezentanților, Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru fiecare 100 de lei azi în cont, participantul a virat 86 de lei, iar administratorii i-au „produs” prin munca lor alți 14 lei.

Ca să producă acești bani, fondurile au avut nevoie până acum de un capital social de 0,7 lei. Dar, Guvernul le cere acum să aibă 7,8 lei capital social, de 11 ori mai mult, și să continue să facă aceiași bani pentru fiecare participant. Imposibil! Spun jucătorii din Pilonul II, care se gândesc serios să se retragă de pe piață.

”Este o presiune foarte mare care se pune pe fonduri”

”Este o presiune foarte mare care se pune pe fonduri și implicit un risc foarte mare de retragere a acestora”, ne-au spus surse  din domeniu.

Pentru ca oamenii să înțeleagă cât de gravă este situația și cât de mult le va afecta veniturile la bătrânețe, administratorii vor să demareze o campanie prin care să le explice impactul pe care OUG 114 îl are asupra pensiilor private obligatorii.

În prezent, șapte fonduri administrează banii a peste 7 milioane de români: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

”OUG 114 obligă fondurile private de pensii să își crească capitalul social la valori imposibil de atins într-un orizont de timp atât de scurt. Mai mult, prin creșterea cerințelor de capital, se ajunge la situația în care fondurile vor trebui să indisponibilizeze sume importante de bani, cca 800 de milioane de euro, care nu vor putea să aducă randamente. Aceste efecte în cascadă vor determina fondurile private de pensii să se retragă din România, cu efecte greu de imaginat asupra pieței de capital și asupra economiei, explică Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Să ne amintim care a fost istoria celor 10 ani de când funcționează asigurările de pensii din Pilonul II.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acesta a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS.

În 2017 însă, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%, ceea ce a înseamnat o scădere a sumelor ce urmau să se cumuleze la Pilonul II.

Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie 2019 erau 7,27 milioane de angajați care cotizau la Pilonul II, iar activele totale gestionate de fondurile de pensii erau de 48,06 miliarde lei, deținerea medie fiind de circa 6.600 lei.

La Pilonul II s-au strâns peste 10 miliarde de euro

Marea majoritate a activelor fondurilor de pensii sunt formate din plasamente în titluri de stat (cca.63 %), deci o naționalizare ar însemna ca statul să dispună de două ori de aceiași bani.

”Este un abuz economic grav, exercitat mai ales asupra celor peste 35 de ani, generații active care au cotizat în ultimii 10 ani substanțial, și care își văd economiile confiscate practic de stat. Căderea Pilonului II a fost premeditată: randamentul Pilonului II a scăzut, începând cu luna ianuarie a anului trecut. Această scădere se poate explica doar prin măsurile stângace ale executivului, care, nu de puține ori, a amenințat ca naționalizează Pilonul II, generând panică în economia reală, pe bursă și în ratingul companiilor de asigurări”, explică vicepreședintele Camerei Deputaților.

În conturile Pilonului II există, în prezent, 10 miliarde de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net