Ce a spus ministrul interimar Florin Cîțu la audierea din Parlament. A primit aviz negativ

Ultima actualizare:

    Astăzi, 17 februarie, de la ora 12.00, a început audierea în comisia de specialitate din Parlament a ministrului interimar de la finanțe, Florin CîțuFOTO: adevarul.ro
Astăzi, 17 februarie, de la ora 12.00, a început audierea în comisia de specialitate din Parlament a ministrului interimar de la finanțe, Florin CîțuFOTO: adevarul.ro

UPDATE Ora 15.00. Comisia a dat un aviz negativ chiar dacă votul din comisie a fost de 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă. Ministrul interimar Florin Cîțu a anunțat că aruncă ”o bombă” la audierile din Parlament, de astăzi, 17 februarie. Audierea ministrului interimar de la finanțe a început la ora 12.00. ”Aș vrea să fie un dialog civilizat pentru că data trecută audierea a degenerat”, a spus de la început Florin Cîțu. UPDATE Ora 14.40. Audierea a durat 2 ore și 40 de minute, iar la ieșire Florin Cîțu a declarat că ”întrebările au fost OK”.

UPDATE Ora 15.00. Comisia a dat un aviz negativ chiar dacă votul din comisie a fost de 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă.

UPDATE Ora 14.40. Audierea a durat 2 ore și 40 de minute, iar la ieșire Florin Cîțu a declarat că ”întrebările au fost OK”.

Astăzi, 17 februarie, de la ora 12.00, a început audierea în comisia de specialitate din Parlament a ministrului interimar de la finanțe, Florin Cîțu.

Ministru interimar Florin Cîțu audiat în Parlament

Florin Cîțu a început prin a solicita ”un dialog civilizat pentru că data trecută audierea a degenerat”.

Ministrul interimar a fost întrerupt după câteva minute după ce a început să vorbească despre rectificarea de buget din 2019. I s-a cerut să spună ce va face dacă va primi un nou mandat.

Întrebările parlamentarilor și răspunsurile ministrului desemnat

  • Marius Budăi (PSD): ”Spuneți cu subiect și predicat dacă de la 1 septembrie veți majora valoarea punctului de pensie.”

Florin Cîțu: ”Știți foarte bine că Ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului. Aplicarea legii pensiilor este la Ministerul Muncii. Dar nu mă ascund de răspuns. Trebuie să înțelegem de ce dumneavoastră nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie. Despre pensii, banii sunt în buget.”

  • Cossete Chichirău (USR): ”Ați tocat PSD că face promisiuni electorale dar mi se pare că ați implementat aceeași tactică. Vă e frică să implementați soluții bune pentru România pentru că vă e frică. Noi aici votăm un blat politic. Când veți face un blat pentru Autostradă în Moldova, când veți face blat pentru digitalizarea administrației, când veți face un blat pentru spitale? Domnul Cîțu vreau să îmi spuneți cum să votez ca să stric acest blat politic?”
  • Florin Cîțu: ”A fost o întrebare politică. Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegeri în două tururi. Ne-am asumat asta, nu a trecut în parlament din cauza moțiunii de cenzură. Vrem să ajungem la anticipate pentru că cu această majoritate în parlament nu poți să rezolvi problemele. E nedrept să spuneți că nu au fost aprobate la buget amendamentele USR.”
  • Daniel Zamfir (PSD): ”Domnul Cîțu nu vrea să fie ministru, pentru că vrea să fie respins de parlament, deci întrebările sunt inutile, dar trebuie să știm și noi de ce s-a împrumutat pe 30 de ani din banii românilor, la o dobândă mai mare decât s-a împrumutat Grecia.”
  • Florin Cîțu: ”Grecia are surplus la buget din 2016, România are deficit, de aceea Grecia se împrumută mai ieftin. Anul trecut au fost împrumutați 5 miliarde de euro, unele sume împrumutate la scadența la care ne-am împrumutat și noi acum. Anul acesta am făcut economie din dobânzi. În 2019 ne-am împrumutat la dobândă de 2% pentru 12 ani, la 30 de ani noi ne-am împrumutat la 3%, anul trecut împrumuturile scadente la 30 de ani erau la dobândă de 4%. Ne împrumutăm pentru 30 de ani pentru că e mai ieftin.”

Prezentarea inițială a lui Florin Cîțu

  • Audierea trecută a degenerat, ar fi bine ca astăzi să nu mai permiteți acele derapaje. Eu sunt aici pentru un dialog civilizat.
  • Din programul de guvernare au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut. În primul rând OUG 114, până la urmă a fost rezolvată prin OUG, a fost eliminat split TVA, supraimpozitarea part-time și supraacciza la carburanți.
  • Rectificarea bugetare pe 2019 s-a bazat pe execuția bugetară la 10 luni care arată un deficit mai mare decât ținta pentru finalul anului. Veniturile la 9 luni erau cu 19 miliarde de lei mai mici față de planul estimat. 
  • Există un singur caz de cheltuială suplimentară, cazul Nicula. 
  • Bugetul pentru anul 2020 se bazează pe anul 2019. Anul trecut am spus că ținta pentru anul 2020 este de sub 3% deficit, nu am putut să facem acest lucru din cauza situației pe care am găsit-o.
  • Filozofia în spatele bugetului pentru 2020 este puțin diferită pentru investiții pentru că am alocat jumătate din bani din fonduri europene, jumatate din bani de la buget.
  • Anul trecut cheltuielile cu investițiile erau la 2,7% din PIB. În ultimele luni le-am adus la peste 4% din PIB.
  • Pentru 2020 continuă informatizarea ANAF. Deja a trecut OUG care permite ridicarea propririlor automat. Ordinele de plată electronice și reorganizarea ANAF sunt lucruri care până acum nu s-au făcut. Am redus numărul vicepreședinților și a inspectorilor. Antifrauda trebuia să fie reorganizată.
  • Continuă în 2020 programul de împrumut. Știți foarte bine că strategia de planificare a împrumuturilor a fost publicată anul trecut în august, anul acesta o vom publica în martie.
  • Aș vrea să vă spun pe ce se duc aceste împrumuturi. Se plătesc lunar cheltuieli de personal de 9 miliarde de lei, pensii de peste 10 miliarde, se asigură subvențiile pentru agricultori. Aceste sunt cheltuieli pe care le facem lunar.
  • Vom conecta casele de marcat la ANAF, un lucru simplu care nu a vrut să se facă până acum.
  • Premierul Ludovic Orban a declarat luni, 17 februarie, că parlamentarii PNL vor vota favorabil în comisiile de specialitate, urmând ca la votul din plen, programat săptămâna viitoare să se abțină de la vot, pentru a duce la respingerea Guvernului, astfel încât să fie deschisă calea anticipatelor.
  • Premierul  Ludovic Orban le-a atras atenția că vor fi atacați de parlamentarii din opoziție și i-a sfătuit să nu fie aroganți. (Sursa: digi24.ro)

Citește și:

Miniștrii Guvernului Orban II, audiați în Parlament. Florin Cîţu anunţă o ”bombă”

Ce ordonanțe de urgență a dat Guvernul Orban pe ultima sută de metri

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net