Cei patru copii născuți la Iași de o mamă infectată cu SARS-CoV-2 iau în greutate

Ultima actualizare:

Cvadrupleţii veniţi pe lume la Iaşi, la începutul lui martie, au stabilit o premieră naţională, întrucât mama era infectată cu noul coronavirus. Alexandru, Robert, Lucian şi Luca sunt cele patru minuni din familie. Cei doi soţi abia aşteaptă momentul în care vor ieşi la plimbare, în parc, alături de năzdrăvanii lor.

Frăţiorii născuţi pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi şi transferaţi ulterior la Maternitatea „Cuza Vodă” sunt micile vedete ale Secţiei de Neonatologie. Ştirea că patru copilaşi sănătoşi au venit pe lume la Iaşi, dintr-o mamă infectată cu virusul SARS-CoV-2  a făcut înconjurul ţării. Cvadrupleţii au o evoluţie lentă, dar bună, şi vor mai rămâne timp de câteva săptămâni în spital, pentru ca medicii să fie siguri că totul decurge bine. În ultimele zile, bebeluşii au recuperat kilogramele pe care le aveau în minus la naştere. Ei au venit pe lume cu o greutate corporală cuprinsă între 1.480 şi 1.820 de grame şi vor putea fi externaţi în momentul în care vor atinge, fiecare, 2,5 kilograme. Mama va face vizite în mod regulat la spital după externare, fiindcă medicii din cadrul maternităţii vor monitoriza dezvoltarea copilaşilor până la vârsta de 2 ani. 

„Nu au fost complicaţii cerebrale, iar cel care la naştere a cântărit 1.480 de grame şi care a avut probleme digestive şi-a revenit. S-a stabilit şi pentru el raţia de mâncare, iar copiii nu mai au acum nici o complicaţie”, dezvăluie, pentru adevărul.ro, Maria Stamatin, medic pediatru la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. 


    Mămica-eroină e în al nouălea cer
Mămica-eroină e în al nouălea cer

„Vor mai sta o lună şi jumătate în spital. Sunt stabili din punct de vedere respirator, nu mai sunt dependenţi de oxigen, sunt stabili din punct de vedere neurologic. Deocamdată suntem pe drumul cel bun. Constant, trebuie evaluaţi audiologic, oftalmologic, pe termen lung fiind necesară recuperarea motorie, cognitivă şi de limbaj”, spune doctoriţa. Liliana (37 de ani), mama băieţeilor, a fost diagnosticată cu COVID-19 chiar cu o zi înainte de a naşte, dar cvadrupleţii au avut rezultate negative. Totuşi, copilaşii rămân internaţi mai mult timp decât în mod normal, pentru că sunt consideraţi „prematuri mari”. De asemenea, după vârsta de doi ani, ei vor fi monitorizaţi atent de medicul de familie.

Familia Bălan era pregătită doar pentru trei copilaşi, cel de-al patrulea fiind o surpriză plăcută pentru cei doi părinţi. „Ultimul a fost o minune. Am avut emoţii, dar totul a decurs bine”, a mărturisit mama copilaşilor. Bucuria este cu atât mai mare, cu cât Liliana a reuşit să se vindece de COVID-19. 


    Copilaşii sunt îngrijiţi cu mare atenţie de personalul medicalFoto: ziaruldeiasi.ro
Copilaşii sunt îngrijiţi cu mare atenţie de personalul medicalFoto: ziaruldeiasi.ro

„Era simptomatică, tuşea şi avea o capacitate respiratorie diminuată, plus complicaţiile legate de sarcina multiplă. Ultimul copil a fost transvers şi a fost scos un pic mai greu, dar s-a adaptat bine. Frecvenţa în cadrul naşterilor de cvadrupleţi cred că este de sub unu la o sută de mii”, explică Răzvan Socolov, medic la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi.Click! spuneNaşterea e o premieră naţională, fiind vorba de cvadrupleţi născuţi dintr-o mamă infectată cu SARS-CoV-2. Medicii arată că a fost un caz complex, care a necesitat resurse extinse din punct de vedere medical, fiind nevoie de o echipă numeroasă, dar mândră că a asistat la un asemenea moment.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net