Certificate digitale verzi în România. Când vor fi introduse. Ce înseamnă codul QR

Ultima actualizare:

    Pașaportul Covid va fi în format digital, dar și pe hârtie
Pașaportul Covid va fi în format digital, dar și pe hârtie

Despre certificate digitale verzi s-a tot vorbit în ultima perioadă, mai ales în țările europene care își doresc revigorarea turismului. Iată că pașapoartele Covid vor fi implementate și în România, au anunțat oficiali din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Certificate digitale verzi. Ce trebuie să știm

În curând, începând cu acest sezon cald, toți europenii, inclusiv românii, vor putea călători în Europa și-și vor petrece vacanțele de vară oriunde cu o condiție însă: vor trebui să-l aibă asupra lor așa numitul pașaport Covid. 

Certificate digitale verzi. De ce este nevoie de ele

Certificate digitale verzi ne vor permite să circulăm în țările europene, iar în acest fel se dorește revigorarea turismului, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în timpul pandemiei. Există țări precum Grecia, de exemplu, care a căror economie se bazează aproape în totalitate pe turism și care au fost grav afectate de restricțiile impuse cu privire la călătorii și vacanțe. 

Ce este pașaportul Covid

Certificatele digitale verzi sau așa-numitele „pașapoarte COVID” vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de COVID-19. Ele vor conține informații cu privire la posesor: dacă s-a vaccinat anti Covid, dacă s-a recuperat după această afecțiune sau dacă dețin eun rezultat negativ în urma testării în ultimele 72 de ore. Cu alte cuvinte, vom putea călători nestingheriți în Europa doar dacă ne-am vaccinat, dacă avem anticorpi sau ne-am testat anti Covid, iar rezultatul este negativ. 

Certificate digitale verzi. Implementare în România

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Soluția tehnică dezvoltată de România va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei, se mai arată în comunicat.

Ce este codul QE

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.  Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Două aplicații pentru descărcarea documentului și verificarea lui

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. 

Certificate digitale verzi. Când vor fi introduse 

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

Astfel, în luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c.

STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net