Cine este Sorin Mîndruțescu, directorul Oracle vizat de ancheta DNA

Ultima actualizare:

    Directorul Oracle România, acuzat de DNA de luare de mită în formă continuă Sursa foto: adevarul.ro
Directorul Oracle România, acuzat de DNA de luare de mită în formă continuă Sursa foto: adevarul.ro

Scandal uriaș în sânul celei mai mari companii IT din România. Directorul general al filialei Oracle, Sorin Mîndruțescu, este urmărit penal fiind acuzat de luare de mită în valoare de aproape 900.000 euro. Iată cine este Sorin Mîndruțescu, omul din spatele celui mai răsunător scandal de corupție care zguduie industria IT.

Sorin Mîndruțescu nu este o persoană cunoscută publicului larg. Deși este, poate, unul dintre cei mai bogați români și unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri. Numele său, vehiculat uneori prin presă, nu a fost implicat în evenimente de interes major sau scandaluri suculente. Se pare, totuși, că directorul Oracle România ar fi fost, la un moment dat, bănuit de anumite contracte destul de dubioase și îndoielnice cu statul. Cu toate acestea, el a reușit să stea departe de blițul aparatelor foto, de bârfele mondene și zvonurile care țin prima pagină a ziarelor. Un om care-și vedea liniștit de afacerile lui și care a preferat să stea în umbră. 

A urmat ASE-ul și este masterand în străinătate

Sorin Mîndruțescu s-a născut în anul 1969 la Pitești, a urmat Academia de Științe Economice București facultatea Finanțe - Bănci și este masternad la University of Edinburgh Management School și la ENPC School of International Management, Paris.

Odiseea sa la Oracle a început în martie 2001 când a ocupat un post de director de vânzări pentru aplicațiile software dedicate zonei de servicii financiare. „La un moment dat, o agenţie de recrutare din Londra, care-mi propusese un job pe piaţa de capital acolo, un post pe care-l refuzasem, mi-a spus de o firmă, Oracle, care caută o persoană din zona de banking. Habar n-aveam ce făcea Oracle. Am spus imediat că nu mă interesează IT-ul. Au insistat, argumentând că erau în căutare de oameni de business. Două luni mă gândeam că rămân, apoi s-au făcut şase, apoi s-au făcut aproape 20 de ani”, avea să declare el într-un interviu acordat recent ziarului Adevărul.

A coordonat activitatea Oracle din 11 țări

Între anii 2004-2008, el a fost directorul de vânzări regionale al companiei Oracle pentru regiunea Europei de Sud-Est, coordonând activitatea a 11 țări. În intervalul 2015-2017 Mîndruțescu a ocupat funcția de conducere în zona de Soluții Cloud pentru regiunea Europei centrale și de Est. Printre responsabilitățile sale se numărau dezvoltarea bazei de clienți, coordonarea proiectelor, crearea echipelor, dezvoltarea strategiilor de business și adaptarea lor la contextual local și regional.

A fost în conducerea companiei Căi Ferate Române

Înainte de a lucra la Oracle,  Sorin Mîndruţescu a lucrat la Bancorex şi la Banca Turco-Română, dar a luat parte şi la punerea bazelor Bank Austria Creditanstaldt, actuala UniCredit, ca director de sucursală. Unul dintre cele mai importante proiecte IT de care s-a ocupat a fost procesul de design şi aplicare a strategiilor IT pentru Banca Comercială Română - Erste Bank Austria. Între 2009 și 2012 a fost preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comert în România, iar între aprilie și septembrie 2013 a fost preşedinte al Consiliului de Administratie a CFR.

Era să-l avem ca prim-ministru în locul lui Emil Boc

În septembrie 2010, au apărut informații că Mîndruțescu ar fi fost propus de PDL ca ministru al comunicațiilor în locul lui Gabriel Sandu, care ar urma să fie remaniat. Apoi, în primăvara lui 2011 o altă știre făcea înconjurul presei: Mîndruțescu ar fi fost vizat și pentru funcția de prim-ministru, în cazul demisiei fostului premier Emil Boc. Din aprilie 2012 a ocupat funcţia de Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea.

Cauțiune de jumătate de milion de euro

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat official că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma totală pe care ar fi primit-o de la firme din domeniul IT este de peste 869.000 de euro. De asemenea, procurorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de euro care trebuie depusă până vineri, 9 august.

Mită în valoare de peste 800.000 euro

Potrivit procurorilor DNA, șeful Oracle România a primit în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2013 peste 800.000 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul IT pentru fraudarea mai multor licitații. Sorin Mîndruțescu punea la dispoziția „partenerilor” oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale Oracle, iar respectivele societăți se puteau înscrie și puteau participa la anumite licitații publice organizate de diverse instituții ale statului printre care Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „TRANSELECTRICA”, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Vindea ieftin licențe IT

Potrivit procurorilor, ofertele de preț priveau în special licențele IT necesare instituțiilor publice. Licitaţiile organizate de companiile  de stat  aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor  proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau  ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software  ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

Compania nu este implicată în dosar

Directorul general al Oracle România Sorin Mîndruţescu, a declarat la ieşirea de la DNA că Oracle nu e parte din acest dosar, considerând că e vorba despre ”o regretabilă neînţelegere”. Compania Oracle are aproximativ 4.500 de angajați în țară și peste 130.000 în toată lumea.

Citește și

https://www.click.ro/news/bucuresti/perchezitii-la-sediul-oracle-din-pip...

https://www.click.ro/news/national/politisti-acuzati-de-luare-de-mita-av...

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net