”Fluturele ucigaş” sau ”Tuta Absoluta”. Aşa se numeşte un dăunător care a încurcat planurilor multor cultivatori de roşii din România. Pentru că e imun la toate insecticidele existente pe piaţă, efecte vor fi din plin: roşiile româneşti vor dispărea mai repede de pe tarabe, iar fabricile de conserve trebuie să se orienteze peste hotare după materia primă.


Tuta Absoluta e cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania.

Este o molie de dimensiuni mici, cu un zbor haotic şi este prezentă în toate bazinele legumicole din România. Tomatele sunt cele mai vulnerabile. Fluturii consumă partea verde a vrejului, iar larvele pătrund în roşie şi o strică.

„Pătrunde şi în fruct şi depune ouăle acolo. Din cauză că frunza e uscată, fructul nu se mai poate alimenta cum trebuie, aşa că se coace la mărimea asta mică”, a spus pentru adevarul.ro Gheorghe Chiriţă, legumicultor din Buzău. 

2_copy.jpg

Aşa arată dăunătorul care atacă aceste culturi

El produce tomate de peste 30 de ani. Nu-şi aminteşte să mai fi suferit vreodată pagube atât de mari din cauza unui dăunător. Plantele din solarii s-au uscat înainte ca pătlăgelele să atingă dimensiunea normală. S-au copt, însă au semnele atacului de molie şi sunt foarte mici. 
Problema fermierului buzoian o au mai toţi cultivatorii de tomate, în special cei cu sere şi solarii.

Cercetătorii afirmă că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată, pentru că ”el îşi creează precum păianjenul propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”.
Această insectă, în ciuda dimensiunii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.

3_copy.jpg

Flururele distruge frunza
Foto: paradisulverde.ro

Atacul fără precedent al moliei va avea urmări inclusiv în industria alimentară. Vor avea probleme cu aprovizionarea şi fabricile de conserve, care şi-aşa sunt nevoite să importe materie primă atâta vreme cât România asigură doar o cincime din necesarul de legume şi fructe pentru industrializare.

”În unitatea noastră de producţie Legume-Fructe avem o capacitate de procesare de 10.000 de tone pe sezon, materie pe care o asigurăm din fermele proprii, dar şi din altele, după ce ne asigurăm de parametri de calitate, soiuri. Anul acesta fermierii au avut pierderi foarte mari din cauza dăunătorilor. Această situaţie a afectat în termeni de productivitate, iar cultura va fi redusă”, a explicat Cosmin Gheorghe, administrator Legume-Fructe Buzău.

 
 
Loading...