Cum a afectat pandemia de coronavirus psihicul oamenilor. ”Dependenţele de alcool şi droguri au crescut cu 40%”

Ultima actualizare:

    Mulți oameni au solicitat ajutor psihiatricFOTO: Unsplash.com
Mulți oameni au solicitat ajutor psihiatricFOTO: Unsplash.com

Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea mintală a oamenilor. Specialiștii spun că s-a observat o creștere a cazurilor de pacienți care au fost diagnosticați cu tulburări psihice.

Dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi a explicat pentru Agerpres că anxietatea, depresia, psihoza, tulburările de somn şi de alimentaţie, dar şi tulburările neurocognitive au prezentat o creştere semnificativă în ultimele 19 luni.

"Analizând perioada de după martie 2020, putem spune că, la început, infecţia cu SARS-CoV-2 a afectat psihicul uman generând simptome din spectrul anxietăţii şi al depresiei, atât din cauza insuficientelor informaţii primite, cât şi ca urmare a inadaptării în izolare. Insomniile, starea de angoasă, incertitudinea, frecventele atacuri de panică, precum şi somatizarea au fost printre primele motive pentru care oamenii au solicitat examinare psihiatrică în urgenţă la Camera de Gardă a Institutului (n.r. - Institutul de Psihiatrie ”Socola” Iaşi), dar şi în ambulatoriile de specialitate.

Concomitent cu acestea, dependenţele de alcool şi droguri, decompensările psihotice şi ale afectivităţii au înregistrat o creştere de aproximativ 40 - 45% faţă de anul anterior, cu precizarea că 8 luni din anul 2020 la Institut s-au prezentat doar urgenţele psihiatrice", a explicat dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi.

Restricțiile și izolarea i-au afectat pe oameni

Medicul a mai menţionat că infecţia cu noul coronavirus a reprezentat în sine un factor de stres pentru populaţie, atunci frica de îmbolnăvire, frica de moarte chiar, îngrijorarea, frustrarea, atacurile de panică însoţite de fenomene disvegetative, insomnia au apărut încă de la începutul pandemiei, accentându-se pe perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă.

"Aceste simptome asociate cu izolarea impusă de restricţii - socializare cu membrii familiei sau prieteni doar online, program de lucru modificat în domeniul profesional, restricţii cu privire la timpul liber - au declanşat decompensări la pacienţii anterior diagnosticaţi cu tulburări psihice, precum şi noi cazuri de anxietate şi depresie care au necesitat evaluarea terapeutică prin spitalizare", a precizat dr. Prepeliţă.

Citește și:Cum recunoști o boală mintală

Pacienţii unui spital de boli psihice au fost duşi la vot

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net