Executivul Grindeanu a desecretizat, la cererea societății civile, ședința de Guvern din 31 ianuarie 2017, când cabinetul a aprobat ordonanța de urgență contestată vehement de sute de mii de tineri în stradă. Din documentul făcut public de Guvern aflăm că minstrul Justiției, Florin Iordache, a fost cel care a cerut premierului să accepte suplimentarea ordinii de zi cu trei noi proiecte de hotărâri. Iată ce l-a întrebat Sorin Grindeanu.


Prim-ministrul Sorin Grindeanu pare singurul actor important din cabinet care nu știa pe 31 ianuarie ce urma să aprobe. Ministrul Justiției, Florin Iordache, îi cere lui Grindeanu acordul de a suplimenta ordinea de zi cu trei noi proiecte de ordonanță. Iată care a fost reacția premierului, așa cum reiese din stenograma ședinței de guvern:

„Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo... Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”, a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în timpul şedinţei Executivului din seara zilei de 31 ianuarie 2017.

Premierul Grindeanu l-a întrebat dacă cele trei proiecte au avizele necesare.

„Binenţeles!'”, a răspuns Iordache. „Toate procedurile care sunt cerute?”, a întrebat Grindeanu, iar răspunsul ministrului Justiţiei a fost afirmativ. Sorin Grindeanu l-a întrebat şi pe secretarul general al Guvernului dacă proiectele au toate avizele.

„Domnule prim-ministru, din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luat”', a dat asigurări Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

Punctual, când au ajuns la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a mai întrebat o dată dacă toate procedurile sunt îndeplinite şi are toate avizele, Florin Iordache a mai dat o dată asigurări că totul este în regulă.

Avizul CSM ataşat OUG 13 este cel negativ dat pe forma anterioară a proiectului.

 

Loading...