Oficialii români au avut de trecut testul stilului cu ocazia vizitei Prințului Charles. Alteța Sa Regală se află de miercuri în țara noastră și s-a întâlnit deja cu cei mai importanți oameni în stat, președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Sorin Grindeanu.


Prințul Charles a făcut un adevărat tur de forță până acum în cadrul vizitei de trei zile în România. Alteța sa Regală s-a întâlnit miercuri cu președintele Iohannis, iar joi a făcut o vizită la Muzeul Satului, unde a învățat să încondeieze ouă, și a avut o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.

Prilej de cârcoteli vestimentare pentru spectatorii de pe margine. Cum Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales vine dintr-o lume care pune un accent puternic pe etichetă, nu ne așteptam să fie altfel decât impecabil din punctul de vedere al ținutei. Nu la fel au stat lucrurile în tabăra românească.

Președintele Iohannis are deja experiență în materie de întâlniri la nivel înalt, așa că a afișat o ținută corectă, cu alegeri sigure. Costum negru, cămașă albă, cravată bleu, legată corect, astfel încât nodul să nu fie nici prea strâns - ca să dea impresia de sugrumare, nici prea larg - ca să lase la vedere ultimul nasture de la cămașă. Pe președintele nostru îl ajută mult și statura, așa că impresia generală a fost una elegantă.

charles_iohannis.jpg

printul charles, klaus iohannis
Prințul Charles și Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
foto: EPA

 

La întâlnirea cu Iohannis, Prințul Charles a purtat un costum albastru persan, cu butoni la cămașă și batistă asortată cu cravata la buzunarul de la piept. Ultimul și primul nasture al hainei de la costum au rămas descheiați la poza oficială, ceea ce a a dat multă suplețe ținutei. Manșeta cămășii s-a văzut, conform etichetei, de sub mâneca sacoului. Pantalonii puțin răsfrânți peste pantofii negri au întregit imaginea impecabilă.

Dacă în legătură cu întâlnirea de la Palatul Cotroceni nu sunt multe de cârcotit, în ceea ce-l privește pe premierul Sorin Grindeanu, ținuta sa a adunat atâtea bâlbe, atât la nivelul alegerilor vestimentare, cât și în privința gesticii și a mimicii, încât nici nu știm cu ce să începem.

Vestea bună este, totuși, că premierul a renunțat la pantalonii de o lungime îndoielnică, foarte prizați de tânăra generație de corporatiști, dar mai puțin recomandați în împrejurări oficiale, care au făcut deliciul ceremoniei de învestire a Guvernului. Efectul de fluturare din jurul gleznelor ar fi fost chiar o gafă urâtă în acest caz.

grindeanu.jpg

sorin grindeanu
Sorin Grindeanu (în mijloc) a ales niște pantaloni o idee cam scurți pentru ceremonia de învestire a Guvernului
foto: gov.ro

 

Dar aici se termină laudele. La întâlnirea cu Alteța Sa Regală, Grindeanu a lăsat impresia că a ales totul cu un număr mai mic. Deși mâneca sacoului se termina la nivelul încheieturii mâinii, manșeta cămășii a rămas invizibilă. Cravata prea scurtă a lăsat la vedere catarama de la curea. În plus, vădit emoționat, premierul și-a tot făcut de lucru cu mâinile în zona nasturilor de la haină, așa că ne-a dat senzația că se teme să nu-i pocnească vreunul.

1490873189original_charles-3611.jpg

printul charles, sorin grindeanu
Sorin Grindeanu s-a jucat, emoționat, cu verigheta în timpul discuțiilor cu Prințul Charles
foto: gov.ro

 

Începător într-ale etichetei, Grindeanu n-a putut renunța la brățara norocoasă, neagră, împletită, care i-a dublat ca o umbră ceasul prețios. Colac peste pupăză, când s-a așezat la discuții, premierul și-a înfipt bine ambele coate în brațele fotoliului și s-a jucat cu verigheta, ca un tânăr însurățel neobișnuit cu accesoriul nou de pe deget. Cât despre nodul la cravată, Grindeanu a ales varianta relaxată, adică a refuzat să-l strângă într-atât încât să acopere și ultimul nasture de la cămașă.

1490873198original_primirea_altetei_sale_regale_printul_de_wales08.jpg

sorin grindeanu
Premierul României nu s-a putut despărți de brățara norocoasă
foto: gov.ro

 

 

1490873191original_charles-3649.jpg

printul charles, sorin grindeanu
Sorin Grindeanu și-a făcut de lucru cu mâinile pe la nasturii de la haină
foto: gov.ro

 

De partea cealaltă, o adevărată lecție de stil. Charles a îmbrăcat un costum gri fier la două rânduri, mai puțin scorțos decât la întâlnirea cu președintele Iohannis. Lucru, de înțeles, având în vedere că prințul a legat întrevederea de la Cotroceni de o vizită la Muzeul Satului, unde s-a prins în horă și a învățat să încondeieze ouă.

Spre deosebire de oficialii români, care au ales varianta sigură a costumului negru, cu cămașă albă și cravată albastră, Charles nu s-a speriat de culori. Dimpotrivă, le-a asortat perfect. La Palatul Victoria, costumul gri fier a fost combinat cu o cămașă roz pal, cravată și batistă bleu.

 
 
Loading...