Cum s-a plimbat coronavirusul cinci zile prin România. Traseul italianului care și-a vizitat familia din Gorj

Ultima actualizare:

    Italianul, testat pozitiv cu coronavirus, alături de familia sa Foto:Arhivă personală
Italianul, testat pozitiv cu coronavirus, alături de familia sa Foto:Arhivă personală

A fost bucurie mare când Cesare și băiatul lui de 10 ani au venit la bunicii din Gorj, pe 18 februarie. Ceea ce trebuia să fie o vizită obișnuită, presărată cu câteva întâlniri de afaceri, s-a transformat într-un coșmar. Italianul de 71 de ani a fost internat în Italia la două zile după ce s-a întors din România, fiind diagnosticat cu coronavirus. Cei care au călătorit în același avion cu el, oamenii cu care s-a întâlnit, cei de la firma de unde a închiriat mașina, toți au devenit potențiali viitori pacienți. Din fericire, autoritățile au anunțat că testele făcute până acum rudelor italianului au arătat că aceștia nu sunt infectați.

Este alertă în sudul României după ce s-a aflat că Cesare Emenddatori de 71 de ani, diagnosticat cu coronavirus la Rimini, a aterizat la Craiova, şi-a vizitat rudele în Gorj şi a avut întâlniri de afaceri în aceste zone. Cel puţin 30 de oameni s-ar fi întâlnit cu acesta în perioada în care a stat în ţara noastră.

- 18 februarie: ora 23,45. Bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna. A călătorit alături de alți pasageri, care au fost expuși. Cât de mult s-a răspândit de aici virusul, mai ales că aeronava a mai operat și alte curse în cele patru zile? "Aeronava care a operat zborul afectat a fost scoasă din funcționare cu efect imediat și va fi dezinfectată în conformitate cu reglementările specifice înainte de a reveni la operațiuni. O altă aeronavă din flota Wizz Air a fost alocată pentru a opera zborul W6 3762 Bologna - Craiova, care este reprogramat pe 26 februarie (nr. ieri)”, au anunțat ieri reprezentanții Wizz Air.  

Italianul a venit și a plecat din România cu avionul, cu o cursă Wizz Air la bordul căreia se mai aflau alte câteva zeci de persoane
Italianul a venit și a plecat din România cu avionul, cu o cursă Wizz Air la bordul căreia se mai aflau alte câteva zeci de persoane

- 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii, cu o mașină închiriată de la o firmă specializată din Craiova.

Cesare și-a lăsat fiul la casa bunicilor din satul Peșteana, Gorj
Cesare și-a lăsat fiul la casa bunicilor din satul Peșteana, Gorj

- 20-21 februarie. Italianul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu. Vasile Vlăduleanu, primarul comunei Bîlteni, a spus că Cesare Emenddatori a avut întâlniri cu mai multe persoane, în special în Târgu Jiu, unde deține o locuință: „L-a lăsat la bunicii băiatului în satul Peşteana, apoi el a plecat la Târgu Jiu şi a stat într-un apartament pe care-l deține.

A avut mai multe întâlniri la Tg Jiu, dar a trecut și pe la Primăria din Drăguțești pentru a-și plăti impozitele
A avut mai multe întâlniri la Tg Jiu, dar a trecut și pe la Primăria din Drăguțești pentru a-și plăti impozitele

A doua zi s-a dus la Primărie la Drăguţeşti şi a plătit taxele şi impozitele locale. A avut întâlniri de afaceri şi a revenit pe data de 22 februarie, dimineața, când şi-a luat copilul şi a plecat în Italia. S-a întâlnit și cu o vecină de a soacrei sale și s-au pupat protocolar”.

- 22 februarie. Cesarese întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroport, de unde pleacă acasă, în Italia.

30 de persoane izolate la domiciliu

Cele peste 30 de persoane din Târgu-Jiu și Bâlteni care au intrat în contact cu italianul sunt acum izolate la domiciliu. „A fost inițiată o investigație epidemiologică cu privire la identificarea persoanelor care au intrat în contact direct cu cetățeanul italianul. Niciuna dintre persoanele identificate nu manifestă vreun simptom al coronavirusului. Nu avem solicitări la UPU de la oameni care să prezinte simpotome specific acestui virus. Persoanelor care au avut contact cu cetățeanul Italian li s-au prelevat probe biologice, care au fost duse la Bucureşti și s-a luat măsura izolării dumnealor la domiciliu sub supraveghere”, a afirmat prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, prefectul de Gorj.

”Toate cele 13 persoane de la Gorj, contacţi direcţi au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste cu persoane care nu au fost contacţi direcţi”, a anunţat ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru, referindu-se la cazul cetăţeanului italian. El a mai spus că dacă mai sunt găsite persoane care au fost în contact direct cu cel infectat, vor fi testate şi acestea, iar "rezultatul probelor vine în trei ore". Tătaru a precizat că persoanele care sunt contacţi direcţi intră în carantină, chiar dacă testul este negativ, iar cele care nu au fost contacţi direcţi vor fi în izolare la domiciliu. După 14 zile, cât durează izolarea, li se vor face din nou teste.

Bilanț coronavirus

  • Numărul total de cazuri de îmbolnăviri a ajuns la aproximativ 81.200, cu 2.768 de decese.
  • După Asia, cel mai mare focar este Italia, unde bilanțul coronavirusului este de 357 de cazuri și 11 decese. Zonele afectate: Veneto, Emilia Romagna, Piemont, Lazio Sicilia, Liguria şi Toscana, Alto Adige.
  • În regiunea Lombardia trăiesc 176.582 de români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.
  • În România, în acest moment, 69 de persoane se află în carantină iar 4.818 sunt izolate și monitorizate la domiciliu, a anunțat ieri seretarul de stat Raed Arafat.
  • În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe pe București – 44) cu privire la Coronavirus. Autoritățile le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo.
  • Până ieri, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane

Citește și:

Declarațiile italianului infectat cu coronavirus: „Nu mai am febră!”

Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net