De ce sunt inutile bursele de joburi pentru absolvenții de facultate

Ultima actualizare:

    Tinerii cu studii superioare au cele mai puține oportunități de a se angaja
Tinerii cu studii superioare au cele mai puține oportunități de a se angaja

Agențiile de ocupare a forței de muncă din toată țara organizează vineri un nou târg de muncă destinat absolvenților de facultăți și de școli profesionale. Puțin peste 24.000 de locuri de muncă sunt disponibile în acest weekend, însă majoritatea joburilor se adresează absolvenților fără studii superioare. Iată de ce este aproape imposibil pentru ca un absolvent de facultate să-și găsească un loc de muncă vineri.

Doar 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile absolvenților de facultate, vineri, când agențiile județene de ocupare a forței de muncă își deschid porțile. Pentru ele se bat aproape 450.000 de absolvenți de studii universitare, mulți dintre ei depunându-și deja documentele pentru a deveni șomeri cu acte în regulă. Tinerii care vor cariere de succes în țară se trezesc la terminarea facultății că societatea nu e pregătită să le recunoască pregătirea și expertiza, motiv pentru care fie aleg să plece peste hotare, fie se angajează pe salarii mizere în domenii de activitate care nu au nicio legătură cu studiile urmate.

Pentru absolvenţii cu studii superioare, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt pentru: activităţi de servicii privind forţa de muncă (139), lucrări speciale de construcţii (88), intermedieri financiare (86), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (83), comerţ cu amănuntul (73), activităţi de asigurări, reasigurări (71), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (60), fabricarea echipamentelor electrice (56), industria construcţiilor metalice (55), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare (55).

Datele centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că din cele 24.003 locuri de muncă puse la bătaie, peste 22.000 sunt destinate absolvenților fără studii superioare. Nici măcar aceștia nu sunt siguri că vor obține un contract de muncă, având în vedere că angajatorii caută tineri pregătiți în școlile de meserii, tot mai puține în România. Patronii caută tineri pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.093 locuri de muncă), comerţ cu amănuntul (1.635), activităţi de servicii privind forţa de muncă (991), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (989), construcţii de clădiri (927), industria alimentară (645), lucrări speciale de construcţii (641), fabricarea de mobilă (613), activităţi de investigaţii şi protecţie (536) şi activităţi de secretariat (512).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net