De la 1 ianuarie, România va asigura președinția Consiliului UE. Ce avem de făcut

Ultima actualizare:

    De la 1 ianuarie, România va asigura președinția Consiliului UEFOTO: adevarul.ro
De la 1 ianuarie, România va asigura președinția Consiliului UEFOTO: adevarul.ro

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe 21 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. Vizita a avut loc loc în contextul în care de pe 1 ianuarie, ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Austria. Ce trebuie să facă România, de la 1 ianuarie?

Președintele Klaus Iohannis a preluat, simbolic, președinția Consiliului UE de la cancelarul Austriei, țară care asigură acum această funcție. Astfel, pe 21 decembrie, cei doi au abordat teme prioritare aflate pe agenda europeană, precum viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii post-2020, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, alegerile pentru Parlamentul European. La rândul nostru, în iunie 2019, vom preda Finlandei președinția UE.

Împreună cu Parlamentul European, Consiliul UE este principalul organism de putere al UE.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni (ianuarie – iunie 2019). În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „troika”. Troika stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni. Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei.

Programul președinției acordă o atenție deosebită chestiunilor legate de azil și de migrație, protejării frontierelor externe, combaterii radicalizării, a terorismului și a crimei organizate, securității cibernetice și apărării valorilor europene.

Miniștrii din statele membre ale UE se reunesc în cadrul Consiliului pentru a discuta, modifica și adopta acte legislative și pentru a coordona politici. Ei sunt abilitați să angajeze guvernelor lor în îndeplinirea acțiunilor asupra cărora s-a convenit în cadrul reuniunilor Consiliului.

Misiunile Președinției Consiliului UE

Președinția este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, Președinția trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru.

Experienţa ultimilor ani arată că una din cele mai mari provocări pentru statul titular al mandatului din fruntea Consiliului de Miniştri din UE o reprezintă posibilele crize ce izbucnesc în cursul celor şase luni, aşa cum au fost criza financiară ori cea migratorie. Finalizarea Brexit reprezintă, deja, o provocare prin deznodământul imprevizibil pe care România îl va avea de gestionat, cu implicaţii sensibile în plan naţional, având în vedere implicaţiile ieşirii Marii Britanii din UE asupra numeroasei comunităţi româneşti din această ţară.

Ce este Consiliul Uniunii Europene

  • Rol: reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE.
  • Membri: miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor.
  • Președinte: fiecare stat membru al UE deține președinția prin rotație, pe o perioadă de 6 luni.
  • Înființare: 1958 (sub denumirea de Consiliul Comunității Economice Europene)
  • Sediu: Bruxelles (Belgia)

Ce face Consiliul UE

  • Negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană.
  • Coordonează politicile țărilor UE.
  • Elaborează politica externă și de securitate a UE.
  • Încheie acorduri între UE și alte țări sau organizații internaționale.
  • Adoptă bugetul UE.
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net