Delta, virusul invizibil! De ce-i sperie aşa tare pe medici

Ultima actualizare:

    Tulpina Delta este extrem de contagioasă și poate provoca forme mai grave de boalăFoto: Profimedia
Tulpina Delta este extrem de contagioasă și poate provoca forme mai grave de boalăFoto: Profimedia

Toţi medicii şi epidemiologii se tem de tulpina Delta. Ea e cea care predomină în acest val 4 al pandemiei, ea continuă să infecteze oameni inclusiv în ţările cu rată mare de vaccinare şi parcă nu se dă învinsă, orice am face. De ce e atât de puternică? Specialiştii au observat că are abilităţi cameleonice de invidiat şi reuşeşte să ne păcălească sistemul imunitar.

De un an şi jumătate ne chinuim cu măşti pe faţă şi restricţii, am redus contactele, am produs vaccinuri, dar coronavirusul pare că e mereu cu un pas înaintea noastră. Şi el s-a adaptat, a suferit mutaţii şi continuă să surprindă lumea medicală cu abilităţile sale de a fi mai contagios, mai agresiv. Ultima sa „capodoperă”, varianta Delta, a avut puterea să declanşeze un val 4 al pandemiei, în mai toată lumea. 

Are capacităţi cameleonice

Medicii români trag serioase semnale de alarmă şi ne spun să ne aşteptăm la ce-i mai rău. Valul 4 a debutat şi în România, iar tulpina Delta e predominantă. „SARS-CoV-2 este un virus cu abilităţi cameleonice de invidiat. Această nouă tulpină nu doar că are o capacitate de infecţie mai mare, reuşind să se transmită mai uşor la mai multe persoane, dar are şi capacitatea de a-şi masca receptorii, astfel încât atunci când pătrunde în organism el să nu fie recunoscut de anticorpii formaţi, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinaţi. Prin urmare, lucrurile sunt puţin mai serioase din punct de vedere al perspectivei medicale şi al provocărilor pe care le aduce acest virus”, a explicat pentru Adevărul Beatrice Mahler, directorul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti. 

Se poate transmite inclusiv în aer liber

Tulpina Delta este, de asemenea, mult mai contagioasă. Se poate transmite foarte uşor şi afară, în aer liber. Medicul povesteşte că sunt pacientţi care s-au infectat cu această nouă tulpină după ce au petrecut în spaţii deschise, alături de persoane vaccinate sau cu teste făcute. 


    Virusul se transmite și în aer liber, iar un bolnav poate infecta alte 9 persoaneFoto: Profimedia
Virusul se transmite și în aer liber, iar un bolnav poate infecta alte 9 persoaneFoto: Profimedia

Îi infectează şi pe cei vaccinaţi

Vaccinarea nu poate preveni infectarea. Virusul poate pătrunde oricând în căile respiratorii atât ale nevaccinaţilor, cât şi în ale vaccinaţilor. Numai că primilor le provoacă simptome severe şi îi poate ucide. „Vaccinul protejează nu neapărat împotriva bolii, ci împotriva unor forme severe de boală”, mai spune dr Beatrice Mahler.

A crescut numărul cazurilor la tineri

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi o creştere a numărului cazurilor de infectare cu tulpina Delta la persoane sub 40 de ani, precizând că 19 persoane confirmate cu această tulpină au murit în România, una fiind vaccinată cu schema completă. Datele INSP arată că, până la 8 august, în România s-au înregistrat 313 cazuri de infecţie cu varianta Delta. În ultimele două săptămâni din iulie, peste 81% din cazurile nou confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate. De asemenea, 92% dintre cei care au murit au fost nevaccinaţi.

Jurnal de pe patul de spital: «Am greşit grav. Acum lupt pentru fiecare respiraţie!»

Un american în vârstă de 43 de ani, care a refuzat vaccinul anti-COVID, face un apel pentru toată lumea să se imunizeze până nu e prea târziu. El ţine un jurnal video de pe patul de spital în care îşi povesteşte experienţa cu această boală. „Nu-mi pot controla intestinele. Am avut febră 39. Nu vreau să împing pe nimeni să se vaccineze, doar să ştiţi cât de rău poate fi”, spunea Travis Campbell pe 28 iulie. În majoritatea filmuleţelor postate abia vorbeşte şi respiră. 


    Travis Campbell (43 de ani), din Virginia, este tatăl a 7 copiiCaptură: CNN
Travis Campbell (43 de ani), din Virginia, este tatăl a 7 copiiCaptură: CNN

„Nu pot să respir. Încerc, dar mă simt ca un peşte pe uscat. Am plămânii aproape distruşi”, declara el într-un interviu pentru CNN. „Am trecut şi peste noaptea asta. Aseară mi-am dat seama că poate nu voi mai fi la nunta fiicei mele, să o duc la altar, şi l-am sunat pe fiul meu de 14 ani să-l rog ca, dacă nu mă întorc acasă, să o conducă el. Eu am greşit grav. Nu am făcut vaccinul şi acum sunt la terapie intensivă. Lupt, dar nu pentru viaţa mea, ci pentru fiecare respiraţie”, a spus Travis într-un video din 4 august.

Flash news

  • Certificate. 1.646.339 de certificate digitale europene COVID au fost eliberate în România de la 1 iulie şi până la această dată, a anunţat marţi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Cea mai mare parte a lor (96%) atesta vaccinarea. Restul vizează trecerea prin boală şi testarea. Îl poţi descărca şi tu gratuit de pe certificat-covid.gov.ro.

  • Accident. 9 bolnavi de COVID au murit luni în Rusia, la un spital din Vladikavkaz, după ce s-a rupt un tub de oxigen. Ministerul Sănătăţii, citat de News.ro, a anunţat că 71 de pacienţi erau internaţi la terapie intensivă la momentul accidentului, dintre care 13 erau conectaţi la „respiraţie artificială”.
  • Obligaţie. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vaccinarea obligatorie nu e o soluţie pentru ţara noastră şi crede că oamenii trebuie să fie responsabilizaţi într-un fel sau altul pentru deciziile luate. „Nu cred că suntem pregătiţi, ca societate, să înţelegem acest tip de abordare. În momentul de faţă, consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie”.
  • Avantaje. De ce e bine să te vaccinezi? Din 4 motive: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; riscul de deces este şi el redus considerabil, explică autorităţile pe pagina de Facebook a campaniei de vaccinare. 
  • Pfizer. Serul anti-COVID produs de Pfizer nu trebuie „deocamdată” adaptat la noile variante de coronavirus aflate în circulaţie, a dat asigurări Ugur Sahin, şeful BioNTech. „Este posibil ca în următoarele 6-12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu e cazul”, a declarat el, potrivit AFP. În schimb, spune Sahin, mai eficientă ar fi o a treia doză, pentru a creşte şi consolida imunitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net