Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a afirmat că tulpina Delta nu a devenit comunitară, deşi este majoritară între tulpinile care au fost secvenţiate în ţara noastră.


Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare îngrijorătoare creşterea numărului infectărilor cu Delta şi dacă putem vorbi de transmitere comunitară.
“Mi se pare îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri deşi nu este foarte mare este un semnal de alarmă, trendul este vizibil crescător şi acest lucru trebuie să ne facă pe toţi să fim ceva mai vigilenţi. Tulpina Delta, din fericire încă, nu putem să spunem că a devenit comunitară deşi este majoritară între tulpinile care au fost secvenţiate, este majoritară şi pentru că selectăm într-un mod destul de acurat persoanele care necesită acest tip de analiză, care ne sugerează nouă că ar putea să fie infectate cu altă tulpină decât tulpina iniţială, cea Alfa”, a explicat Adriana Pistol.

40% din cazuri au fost parte a unor focare care aveau legătură cu deplasări

De asemenea, ea a precizat ca 40% din cazuri au fost parte a unor focare care aveau legătură cu deplasări. 
“40% din cazuri au fost parte a unor focare ale căror legături le-am găsit şi care aveau legătură cu deplasări. Numai la 32% dintre cazuri nu am găsit nicio legătură epidemiologică cu o deplasare sau contact cu o persoană care să se fi deplasat sau să fi fost confirmată cu tulpina Delta. Tendinţa este crescătoare - 32% nu mai este mult până să ajungem probabil să nu mai putem identifica sursele de infecţie şi în acel moment vom vorbi despre transmitere comunitară”, a explicat Adriana Pistol.

 
 
Loading...