Dosarul electronic de sănătate ştie totul despre bolile tale

Ultima actualizare:

    După cardul naţional de sănătate, românii vor mai avea un  instrument de stocare a datelor medicale. Doctorii îl contestă
După cardul naţional de sănătate, românii vor mai avea un instrument de stocare a datelor medicale. Doctorii îl contestă

Dacă nu v-a ajuns isteria cardului naţional de sănătate, aflaţi că vi se mai pregăteşte ceva. Din 12 noiembrie va fi obligatorie utilizarea unui nou instrument de stocare a datelor medicale. Dosarul electronic de sănătate va conţine tot istoricul medical al unui pacient. Medicii îl critică deja, fiindcă le cere să introducă datele după fiecare control.

Cardul naţional de sănătate nu a fost creat pentru pacienţi. Nici măcar pentru medici. Bucata de plastic pe care ai primit-o prin poştă poate conţine date despre istoricul bolilor sau legate de recomandările medicale doar la cererea ta expresă. Cardul a fost creat cu unicul scop de a stopa risipa de bani publici pe servicii medicale fictive. În schimb, dosarul electronic de sănătate e un instrument util medicilor, fiindcă aceştia vor avea acces la tot trecutul medical al românilor, asiguraţi sau nu. Sistemul informatic colectează informaţiile de la toţi furnizorii de servicii cu care un român a intrat în contact de-a lungul vieţii. Pe baza lor, doctorii pot recomanda tratamente mult mai uşor. 


    Dosarul electronic al fiecărui pacient se  creează în urma unei vizite la medic
Dosarul electronic al fiecărui pacient se creează în urma unei vizite la medic

Cum se activează

Te prezinţi la orice medic cu actul de identitate şi ceri o matrice de securitate. În acest moment, doctorul e cel care îţi creează dosarul electronic de sănătate. Intri pe site-ul www.des-cnas.ro, apeşi pe butonul Accesează DES şi urmezi instrucţiunile. Autentificarea se face fie cu codul de asigurat sau CNP, fie cu cardul de sănătate şi cu un cititor de coduri. 

Ce conţine

Dosarul electronic conţine  sumarul urgenţelor medicale, documente medicale arhivate, antecedente medicale, date personale securizate. Medicii vor găsi aici informaţii referitoare la sănătatea pacientului, la alergiile de care suferă, despre bolile cronice ori hematologice. Istoricul medical va arăta şi care au fost serviciile şi tratamentele oferite.

Cum accesează medicii datele

Informaţiile personale pot fi văzute doar de pacient, medicul având acces la ele doar cu acordul pacientului. Din contul său de utilizator, pacientul poate conferi oricărui medic dreptul de acces la datele sale, precum şi la istoricul afecţiunilor, însă acest lucru nu e obligatoriu. Un medic care nu are acces explicit la dosarul pacientului poate accesa doar sumarul şi informaţiile privind situaţiile de urgenţă. Când pacientul nu este prezent în cabinetul medicului, acesta din urmă îi poate consulta în totalitate dosarul de sănătate doar dacă, anterior, acel pacient i-a acordat drept de acces pe baza parafei.

Ştergerea datelor

Pacienţii nu pot şterge sau adăuga documente medicale în sistemul informatic. Medicii vor avea dreptul de a anula, nu şterge, acte medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat. De asemenea, doar medicii sunt cei care vor putea modifica documente medicale pe care tot ei le-au introdus.

Probleme de securitate

Având în vedere că informaţiile sunt disponibile online, acestea sunt vulnerabile la orice atac informatic. Conform CNAS, stocarea şi gestionarea informaţiilor vitale despre pacienţi se vor face în condiţii de siguranţă maximă. Proiectul este administrat şi întreţinut de companiile UTI Systems SA şi NESS A.T., în colaborare cu KAPSCH SRL şi SYSCO SRL. Implementarea sa a costat 18,5 milioane de euro, iar banii au provenit de la Fondul European de Dezvoltare Regională (81,62%) şi de la bugetul de stat.

«Asta ne mai lipsea»


    Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei
Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei

„O problemă e că nu avem un control al confidenţialităţii informaţiilor medicale introduse în acest sistem. Or, relaţia dintre medic şi pacient se bazează pe acest principiu fundamental. Apoi, preconizez că vor fi probleme de soft, având în vedere că acest sistem este legat de cel al cardului naţional de sănătate. Şi vedeţi cât de des pică acesta. Mai mult, avem atâtea de făcut ca medici de familie, încât asta ne mai lipsea. Îl voi folosi cu plăcere dacă îşi va lua singur datele din SIUI, nu să le introduc eu”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net