Părintele care l-a înfruntat pe Ceauşescu va fi înmormântat la Catedrala Episcopală din Huşi

Ultima actualizare:

    Părintele Mina Dobzeu a pătimit de mai multe ori în temniţele comuniste
Părintele Mina Dobzeu a pătimit de mai multe ori în temniţele comuniste

Mina Dobzeu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României, s-a stins joi, 7 iunie, la vârsta de 96 de ani. Mina Dobzeu şi-a trăit ultimii ani din viaţă într-o chilie modestă de la Mănăstirea ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de pe lângă Episcopia Huşilor.

”Episcopia Huşilor anunţă, cu durere şi nădejdea Învierii, trecerea la cele veşnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinţei în perioada comunistă şi cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt. El s-a stins din viaţă joi, 7 iunie 2018, la ora 14.55, în chilia sa din cadrul mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Catedrala Episcopală din Huşi”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Huşilor.

Închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării

Părintele Mina Dobzeu s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de  13 ani a intrat la Mănăstirea Hâncu, iar în 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Tânărul a primit Taina Preoţiei în 1955. În perioada 1948 - 1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste la adresa scoaterii învăţământului religios din şcoală. În 1959 a fost exmatriculat din anul II la Facultatea de Teologie din Bucureşti, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”. A ieşit din închisoare în 1964.

Şapte scrisori adresate dictatorului

Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi, al cărei stareţ a fost între anii 1978-1988. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul adus de comunism.

O rugăciune şi o lumânare

Trupul neînsuflețit al părintelui arhimandrit Mina Dobzeu a fost depus în Catedrala Episcopală din Huși, unde Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba cuvenită, scrie vremeanoua.ro. “Potrivit rânduielii îndătinate, se va citi permanent din Psaltire, iar cei care vor dori să rostească o rugăciune și să aprindă o lumânare în memoria sa vor putea veni, biserica rămânând deschisă. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la Catedrală. La ora 7.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar la ora 10.00 e programată slujba de înmormântare”, anunţă reprezentanţii Episcopiei Huşilor.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net