Ea este prima româncă instructor de zbor pe avion cu reacţie

Ultima actualizare:

    Oana Ardeleanu, fericită lângă avionul căruia îi cunoaşte toate taineleFoto: adevarul.ro
Oana Ardeleanu, fericită lângă avionul căruia îi cunoaşte toate taineleFoto: adevarul.ro

Performanţă în istoria aviaţiei militare române! Căpitanul Oana Ardeleanu (30 de ani) a primit ieri atestatul de instructor de zbor pe o aeronavă cu reacţie, după un zbor efectuat la Şcoala Forţelor Aeriene de la Boboc (Buzău). Astfel, ofiţerul a devenit prima femeie care va instrui piloţi militari pe avioane de luptă.

Încă din copilărie a visat să aibă aripi! Căpitanului Andreea Oana Ardeleanu i s-a îndeplinit dorinţa în 2011, când a devenit pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie de la Boboc. De-a lungul carierei, a absolvit cursuri de pregătire atât în ţară, cât şi în străinătate, apoi a parcurs integral programul pentru a deveni instructor pe aeronava cu reacţie IAR 99. 

“Mi-au plăcut mereu avioanele şi am zis: de ce nu şi eu?”, povesteşte ialomiţeanca pentru adevarul.ro. Ziua de 11 octombrie 2018 va rămâne un reper în cariera sa. Fiindcă ieri dimineaţă, căpitanul Oana Ardeleanu a obţinut calificarea de instructor de zbor pe aeronava IAR 99. Ea ajunge astfel prima femeie-pilot instructor din Forţele Aeriene Române pe avion cu reacţie.

Pentru această certificare, Oana a executat un zbor diferit, alături de instructorul său, Marius Ioniţă. La această misiune specială, rolurile au fost inversate, iar Oana a ocupat scaunul din spatele cabinei, loc destinat instructorului. ”Are toate calităţile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion”, a lăudat-o, după aterizare, Marius Ioniţă. “Importante sunt răbdarea, dedicaţia şi empatia. Dezinvoltura cu care execută manevrele i-a oferit posibilitatea de a ajunge aici”, adaugă instructorul.

Oana Ardeleanu crede că, pe viitor, tot mai multe femei ar putea să piloteze avioane cu reacţie, ba chiar să treacă pe supersonice. „Nu cred că e mai greu sau mai uşor pentru o femeie decât pentru un bărbat să acceadă într-o asemenea poziţie. Ai nevoie de aceeaşi îndemânare, de pasiune şi de dragoste de zbor. Acum îi voi învaţa pe alţii, dar şi eu voi învăţa de la alţii”, spune, cu entuziasm, femeia-pilot.

Click! spune

Avionul subsonic de antrenament IAR-99, proiectat integral în România, a executat primul zbor în 1985, la Craiova. Aeronava se află în dotarea Şcolii de aplicaţie pentru aviaţie de la Boboc şi a Bazei 95 Aeriană Bacău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net