Iniţiativă ingenioasă! George şi Alin, doi tineri întreprinzători, au pus pe picioare o afacere nouă în România. Cei doi au investit 120.000 de euro într-un magazin online pentru telefoane mobile folosite. Cumpărătorul unui telefon la mâna a doua are siguranţa că aparatul a fost verificat tehnic, are garanţie 100 de zile, livrare gratuită şi posibilitatea de retur dacă e nemulţumit.


George Moroianu (22 de ani), student la o facultate privată de business, şi Alin Luca (25 de ani), absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice, au investit 120.000 € într-o afacere online, flip.ro, primul Marketplace pentru telefoane mobile folosite.

„Am plecat de la o problemă pe care o vedeam amândoi: dacă vrei să-ţi vinzi vechiul telefon, începe un proces greu, ce presupune să-i faci poze, să-l pui la vânzare pe diferite site-uri, primeşti mesaje, mergi să te întâlneşti şi să negociezi cu străinii pe la colţ de bloc sau la metrou. Nu mulţi au timp şi răbdare să facă asta”, povesteşte George, pentru adevarul.ro, cum a început totul, în ianuarie 2019.

Aşa au ajuns la concluzia că este nevoie de un serviciu simplu, care să permită economisirea de timp, să poţi sta acasă sau la birou, iar în contul tău să intre banii pentru telefonul vândut. De asemenea, cumpărătorii sunt protejaţi de surprize neplăcute când cumpără un telefon la mâna a doua. 

După ce au pus pe hârtie planul afacerii, cei doi au făcut un studiu sociologic pe 470 de persoane, pentru a înţelege mai bine nevoia oamenilor care vând sau cumpără astfel de aparate. Următorul pas a fost atragerea surselor de finanţare. Dintre cei 120.000 € investiţi în flip.ro, 100.000 sunt bani atraşi prin fonduri de investiţii, ei au pus din economiile lor 10.000 €, iar o agenţie de marketing digital le-a oferit 10.000 €. 

În afacere, alături de George şi Alin a venit şi constănţeanul Alex Burghelea, student la aceeaşi facultate de business ca şi George, un tânăr obişnuit cu afaceri încă din liceu.

Plini de pasiune, cei trei parteneri îşi petrec zilnic 10-14 ore la biroul din Piaţa Romană (Bucureşti) pentru a dezvolta magazinul online inaugurat în urmă cu două săptămâni. Ei au primit deja peste 200 de telefoane pentru a fi revândute.
Tinerii spun că profilul clienţilor e omul ocupat, cu vârsta 24-45 de ani, care pune accent pe timpul său liber sau pe job.

„Ne-am gândit şi la nişa de sex feminin, deoarece doamnelor şi domnişoarelor le este neprietenos să apeleze la platforme de vânzare, să meargă la întâlniri. Eşti destul de reticentă când te duci să te întâlneşti cu danyboss84 la metrou”, zâmbeşte George. Cei trei parteneri îşi doresc să se extindă în străinătate cu exact acelaşi serviciu, în ţări ca Bulgaria sau Polonia, unde sunt pieţe similare celei din România.

Cum poţi vinde sau cumpăra un mobil folosit

George explică modul de funcţionare a magazinului online. „E simplu: intri pe site, răspunzi la întrebări referitoare la telefonul tău mobil, îţi dăm un preţ instant, apoi alegi cum vrei să primeşti banii, cont sau curier, după care alegi metoda prin care ne trimiţi telefonul”, detaliază el. 

e26-2-telefoane2-3col.jpg

Aşa arată una dintre secţiunile platformei online

Pe flip.ro se primesc doar telefoane Apple, Samsung şi Huawei pentru vânzare, vechi de cel mult 4-5 ani. Mobilul ajunge la un centru tehnic unde este verificat, reparat, curăţat, dezinfectat. Tinerii le ambalează, le fotografiază, apoi imaginile sunt postate pe site. 

Vânzătorul îşi primeşte banii când telefonul e vândut. Cumpărătorul are siguranţa că telefonul a fost verificat tehnic, are garanţie 100 de zile, livrarea gratuită şi posibilitatea de retur. 

 
 
Loading...