El este poliţistul care s-a aruncat în foc pentru bătrâni și ajută copiii sărmani

Ultima actualizare:
Căminul de bătrâni Sole din Capitală a fost distrus de incendiu
Căminul de bătrâni Sole din Capitală a fost distrus de incendiu

"Dumnezeul nostru! Pentru ce ne-ai părăsit?" Aşa strigau bătrânii imobilizați la pat din azilul cuprins de flăcări. Singura lor şansă era să strige după ajutor. Era aproape 6.00 dimineaţa, iar oraşul abia se trezea la viaţă. Florin a ajuns acolo în 3 minute de la alerta primită prin 112. Şi, fără să țină seama că-și pune viața în pericol, a intrat în clădirea în flăcări.

"Dacă tot ne spun unii că stăm în boscheți, atunci să intru și in foc!", şi-a spus  poliţistul. Şi a intrat. 19 vieți au fost salvate din flăcările ce păreau desprinse din iad. Pe umerii săi și cu mâinile arse a cărat afară mulţi dintre bătrânii ţinuiţi pe paturi din cauza unor probleme medicale. L-au ajutat încă doi colegi care au venit cu el în misiune. Imediat au ajuns şi pompierii. Timp de 3 ore, 50 de salvatori s-au luptat cu flăcările. Din păcate, o victimă nu a mai putut fi salvată. Atunci a fost declanșat planul roșu de intervenție.Azilul era specializat în îngrijirea bolnavilor cu Alzheimer și diabet, precum și a persoanelor care au suferit accidente cerebrale.

Îngerul în uniformă de poliţist

Întâmplarea a avut loc la 30 septembrie 2017, pe Aleea Păcală din Sectorul 3 al Capitalei, în apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, foarte aproape de Secţia 11 Poliţie. Focul a izbucnit la etaj şi a curpins acoperişul şi mansarda, apoi s-a extins la un imobil învecinat, nelocuit, și la un service auto. Apelul prin 112 a fost dat la ora  06.06.

„Era în zona noastră. Eram chiar foarte aproape. Când am ajuns acolo încendiul era deja foarte mare. Cuprinsese mansarda azilului şi etajul doi. Se extinsese destul de repede pentru că toată clădirea avea o izolaţie exterioară fabricată dintr-un soi de plastic. Cândam ajuns acolo două femei au început să strige că sunt oameni înăuntru. Şi am intrat. Am urcat pe scări până la etajul 1. Am scos un bărbat şi trei femei. Practic am tras de ele pentru că erau nedeplasabile. Erau foarte în vârstă şi nu se puteau mişca. Au venit încă doi colegi care au venit şi ei imediat după mine. Eu le duceam persoanele respective până la scări şi ei le preluau de acolo.  Am încercat să urc la etajul următor, însă nu am mai putut. Se vedeau cum ieşeau flăcările din camere. Între timp, fumul gros cuprinsese şi etajul pe care mă aflam eu. M-am lăsat către podea şi aşa am ajuns şi am deschis toate uşile de pe etajul respectiv pentru a vedea dacă mai sunt oameni acolo. În acelaşi timp ţineam legătura şi cu colegii mei. Le spuneam unde sunt pentru că inhalasem deja foarte mult fum şi în cazul în care se întâmpla ceva cu mine, să ştie de unde să mă scoată. 

Autoritățile au activat planul roșu de intervenție în cazul incendiului de la casa de bătrâni Sole
Autoritățile au activat planul roșu de intervenție în cazul incendiului de la casa de bătrâni Sole

Era atât de cald încât geaca de pe mine s-a încins. A trebuit s-o dau jos şi am rămas în cămaşă. Mi-am pus ceva la gură şi la nas şi am continuat să caut. Auzeam cum se sparg geamurile de la temperatura prea mare. Au venit la scurt timp şi 4 pompieri cu echipament de protecţie care au început să intre în camerele din spate, unde nu ajunsesem. Şi au început şi ei să scoată din oameni. Am început să cărăm. Scara fiind foarte îngustă, nu aveau loc mai multe persoane. Una trebuia să stea sus, alta jos. Aşa am reuşit să scoatem victimele. Au fost scoşi toţi, în afară de o singură persoană, din păcate”, a povestit Florin.

Polițistul Florin Toma face gesturi caritabile
Polițistul Florin Toma face gesturi caritabile

Azilul nu avea aviz ISU

Clădirea în care funcționa azilul nu avea autorizația necesară pentru securitate la incendii, au anunțat reprezentanții ISU, potrivit Digi24. Inițial, a fost vorba despre o locuință, construită în 2002, pentru care nu era nevoie de autorizație specială. Ulterior, în 2009, s-a dat un aviz de securitate de incendiu pentru a transforma destinația imobilului din locuință în pensiune-hostel. După terminarea lucrărilor, era necesară o nouă autorizație, care nu a mai fost solicitată. În prezent, clădirea funcționa ca azil de bătrân, or imobilele care funcționează ca centre de îngrijire a sănătății au nevoie de autorizații speciale de securitate la incendiu. Beneficiarii clădirii nu făcut însă demersuri în acest sens, așa cum ar fi trebuit.

Polițistul Florin Toma și-a donat bonusul din salariu petru a cumpăra alimente copiilor sărmani
Polițistul Florin Toma și-a donat bonusul din salariu petru a cumpăra alimente copiilor sărmani

Agentul Florin Toma  (29 de ani) este polițist de 3 ani. Nu este căsătorit şi nu are copii.  Lucrează în cadrul Biroului de Ordine Publică din cadrul Secţiei 11 Poliţie. „Adică suntem poliţiştii pe care îi vezi pe stradă, care intervenim la cazurile anunţate prin 112. Suntem primii la faţa locului”, a explicat poliţistul salvator. Este din Bucureşti şi chiar şi-a dorit de mic să devină poliţist. Şi a participat la multe misiuni. Nu le mai ştie numărul. A prins hoţi, traficanți de droguri, violatori și alți "bombardieri", cum le mai spune el infractorilor.


    Polițistul Florin Toma și-a donat bonusul din salariu petru a cumpăra alimente copiilor sărmanifoto: arhiva Florin Toma
Polițistul Florin Toma și-a donat bonusul din salariu petru a cumpăra alimente copiilor sărmanifoto: arhiva Florin Toma

Pentru reușitele sale Florin a fost recompensat cu “un bonus la salariu" timp de 6 luni. Ce-a făcut cu acești bani? I-a strâns pe toți și, împreună cu alți colegi oameni cu inimă mare, a reușit să aducă soare în suflete unde sunt doar ploi: au oferit alimente și produse unor persoane nevoiașe dintr-un sat buzoian. Cu ajutorul lui  copiii nevoiaşi din Glodeanu pot mânca trei mese calde pe zi.Astfel de oameni nu caută reclamă! Nu se laudă cu ce fac și se mulțumesc să aducă fericire în suflete! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net