E oficial! Elena Udrea este urmărită internațional după condamnarea de marți în dosarul Gala Bute. Conform ministrului Justiției, acesta este primul pas pentru a obține extrădarea fostului ministru al dezvoltării, aflat acum în Costa Rica.


Elena Udrea a apărut pe site-ul Poliției Române, pe pagina persoanelor urmărite pentru executarea pedepselor.

”Motiv urmărire: Mandat de executare a pedepsei închisorii nr. 44 din 05.06.2018 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I a Penală, condamnată la 6 ani închisoare.

Fapta: luare de mită și abuz în serviciu. 

Detalii: Udrea Elena Gabriela a fost condamnată la 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu”, apare scris pe site-ul Poliției Române.

elena_udrea_urmarita_general.png

elena udrea este urmarita general
Elena Udrea apare pe site-ul Poliției Române, pe pagina urmăriților internațional
foto: captură

 

Ministrul Justiţiei a declarat miercuri că Elena Udrea ar putea fi extrădată din Costa Rica. Tudorel Toader a spus că ar exista deja un precedent de extrădare reuşită şi un alt caz, în desfăşurare.

Este vorba despre cazul unui român extrădat din Costa Rica după ce a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Procedura în cazul său a durat un an. Tudorel Toader a explicat că el a fost adus în ţară în baza „curtoaziei internaţionale”, pentru că între Costa Rica şi România nu există tratat bilateral de extrădare.

Elena Udrea are statut de refugiat politic în Costa Rica

A doua variantă de extrădare ar fi în baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei din 2003. Atât România, cât şi Costa Rica au semnat acest acord, care obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupţie.

Ministrul nu a făcut însă referire la statutul de refugiat politic pe care Elena Udrea îl cere permanent şi l-ar fi obţinut temporar tocmai cu argumentul că ar fi persecutată de justiţia din România.

Oricum, procedura va dura. Cât timp Elena Udrea se află în plin proces de obţinere a statutului de refugiat politic ea nu va putea fi extrădată.

Ministerul Justiţiei poate începe însă procedura de extrădare, pentru că Elena Udrea este dată în urmărire internaţională.

Loading...