Circa 150.000 de absolvenți de gimnaziu au susținut astăzi, 11 iunie, proba la Limba și literatura română de la Evaluarea națională 2018. Iată după ce bareme vor fi corectate lucrările.


Subiectele de la proba de Limba și literatura română, de la Evaluare națională 2018, au fost de nivel mediu, susțin specialiștii Ministerului Educației.

Elevilor li s-a spus încă de la început că nu contează ordinea în care vor rezolva cele trei subiecte.

Dacă o lucrarea a fost redactată corect și coerent, va primi 4 puncte, iar dacă elevul a folosit un vocabular bogat și adecvat, va mai primi 2 puncte. Pentru respectarea ortografiei și punctuației se primesc 6 puncte, iar pentru un scris ordonat și așezarea corectă a textului în pagină –alte 2 puncte. În total, sunt 14 puncte prețioase, la care se adaugă 10 puncte din oficiu (pentru prezența la probă).

Baremele la prima probă de la Evaluarea națională 2018

La subiectul I, un text din romanul ”Inocenții” al scriitoarei Ioana Pârvulescu. Dacă se rezolvă toate cerințele, se vor obține 40 de puncte.

La subiectul II, un text scris de jurnalista Adina Brânciulescu, ”Transilvania, din «goana trenului», se vor acorda 36 de puncte pentru rezolvarea cerințelor.

La subiectul III, trebuia redactată o compunere de maximum 300 de cuvinte despre o întâmplare (reală sau fictivă) într-o cetate. Se vor obține 12 puncte dacă se vor respecta cerințele.

Nu se vor acorda fracțiuni de punct sau punctaje intermediare. Se va ține cont de baremele stabilite de Ministerul Educației.

 
 
Loading...