E dezastru în Parcul Național Bucegi! Nu mai puțin de 150.000 de metri cubi de brazi a fost culcați la pământ, după ce vântul a bătut cu o putere extremă: 240 km/h. Specialiștii de la Romsilva spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea calamitate de 60 de ani.


Cine se plimbă acum de-a lungul Munților Bucegi este șocat. Versanți întregi s-au transformat în ”cimitire” pentru brazi. Sunt scoși din rădăcină sau pur și simplu rupți de la jumătate și stau prăbușiți unii peste alții.

Dezastru în Parcul Natural Bucegi! Hectare întregi de brazi sunt culcați la pământ

”Vântul este responsabil de prăpădul din Parcul Național Bucegi. În luna februarie, au fost rafale de 240 km/h, potrivit informărilor primite de la ANM. Au fost fenomene extreme cu care nu ne-am mai întâlnit de foarte mulți ani”, a precizat pentru Click! Alexandru Colțoiu, purtătorul de cuvânt al Parcului Național Bucegi.

versant-cu-brazi-doborati.jpg

Versanți întregi au fost afectați de vântul puternic, care a pus molizii la pământ
Versanți întregi au fost afectați de vântul puternic, care a pus molizii la pământ

Din estimările angajaților Ocoalelor Silvice, Gărzilor Forestiere și ai Administrației Parcului Natural Bucegi, care au inventariat întreaga suprafață, nu mai puțin de 150.000 metri cubi de lemn fost afectat.

Vorbim, în special, despre molid, aflat la altitudini între 1.400 și 1.700 m.

150.000 de metri cubi de lemn doborât ajunge mobilă 

”Molidul este o specie care are un sistem de înrădăcinare trasant, la suprafața solului, astfel că rezistența lui este scăzută la vânt și este predispus la doborâturi. Angajații desfășoară, în fiecare zi, acțiuni de pază și monitorizare a zonelor afectate, iar în suprafețele în care a fost finalizată inventarierea și au fost obținute aprobările pentru exploatarea masei lemnoase, se verifică modul în care se desfășoară activitatea de exploatare și evacuare”, a explicat Alexandru Colțoiu.

brazi-doborati.jpg

Molizii rupți au căzut unii peste alții
Molizii rupți au căzut unii peste alții

Potrivit acestuia, arborii sunt tăiați și scoși apoi din aria protejată, iar acțiunea a început de la poale spre versanți, zone greu accesibile. Pentru că molidul prăbușit de vânt nu are un diametru foarte mare, întrucât clima rece nu permite dezvoltarea lui, specialiștii spun că firmele interesate să-l cumpere îl vor transforma, cel mai probabil, în PFL sau PAL. Astfel că va ajunge mobilă în casele românilor.

Acum 60 de ani a mai avut loc o asemenea calamitate în Parcul Natural Bucegi

O asemenea calamitate a mai avut loc în Parcul Natural Bucegi în 1960. Tot din cauza vântului puternic, au fost puși la pământ arbori din zona Cocora, Lăptici, Blana.

O parte din lemnul rezultat atunci a fost transportat cu funicularul la Fabrica de Hârtie Bușteni, iar o alta, mult mai mare, a fost folosită la construcția unui drum forestier către zona alpină a Bucegilor.  

Între timp, a fost modernizat și ridicat la rangul de drum județean. Este vorba despre DJ 713, Cuibul Dorului-Bolboci.

98.000 de hectare de pădure, afectate de vântul puternic

Iar aria protejată din Bucegi nu a fost singura afectată de fenomenele meteo extreme, din februarie. 98.000 de hectare păduri de stat, administrate de Regia Naționala a Pădurilor–Romsilva, au avut de suferit.

brad-taiat.jpg

Specialiștii spun că molizii afectați de vânt nu au un diametru mare
Specialiștii spun că molizii afectați de vânt nu au un diametru mare

Evaluarea pagubelor a arătat că vântul a doborât circa 748.000 metri cubi de arbori.

Cele mai mari doborâturi au fost înregistrate în Mureș, 208.000 metri cubi, pe o suprafață de 12.590 hectare, Argeș, unde au fost afectate pe 4.057 hectare nu mai puțin de 152.000 metri cubi, și Prahova, cu pagube de 145.000 metri cubi pe 10.165 hectare.

Doborâturi însemnate au fost înregistrate și în Bacau, Covasna, Harghita, Covasna, Maramureș, Neamț și Suceava.

40 de milioane de puieți, plantați în două luni

În aprilie și iunie, Romsilva a plantat, în total, 40 de milioane de puieți, în campania de împăduriri de primăvară.

Zonele principale au fost cele afectate de arborii prăbușiți din cauza vântului. În proximitatea Autostrăzii Soarelui au fost amenjate perdele forestiere, pe 17 hectare.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea statului. Totodată, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare private.

brazii-doborati-de-vant-sunt-taiati-pe-bucati.jpg

Arborii căzuți au început să fie scoși din pădure și tăiați pe bucăți pentru a putea fi transportați
Arborii căzuți au început să fie scoși din pădure și tăiați pe bucăți pentru a putea fi transportați

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/macel-padurea-paulesti-hotii-de-lemne-taie-arborii-cu-nemiluita

https://www.click.ro/news/national/nu-mai-taiati-padurile

https://www.click.ro/news/national/padurari-snopiti-bataie-au-tras-cu-pistolul-ca-sa-se-apere-de-hotii-de-lemn

 
 
Loading...