Experiment: elevi de liceu, puşcăriaşi pentru o zi

Ultima actualizare:

    Un coşmar: viaţa după gratiiFoto: "Adevărul"
Un coşmar: viaţa după gratiiFoto: "Adevărul"

Mai mulţi elevi au participat la proiectul “Dependent de libertate” şi au acceptat să fie deţinuţi pentru câteva ore. Experienţa trăită după gratii i-a îngrozit şi tinerii promit să respecte legea toată viaţa. Un coleg care n-a participat la experiment a încercat să fure, iaracum îşi aşteaptă sentinţa!

Puşcăria e cumplită fie numai şi în vizită! Ramona Ilieş, şefa Serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara, a demarat proiectul „Dependent de libertate”, prin care tinerii sunt invitaţi să afle, pe pielea lor, cum e viaţa la închisoare.

Pentru elevii de liceu care au intrat în proiect, scenariul a început la şcoală. Mascaţii au descins în sala de clasă, i-au încătuşat pe elevi şi i-au urcat în dubă. Alexandru Tiriplică şi Ahmed Abulafi, elevi ai Colegiului Tehnic Azur din Timişoara, au fost doi dintre elevii “încătuşaţi”.

„Noi ştiam că e un proiect, dar e foarte rău la închisoare. Cel mai mult contează libertatea”, au concluzionat tinerii. Ei au mărturisit că n-au avut voie să discute unul cu altul în dubă. Au urmat apoi toate procedurile de la încarcerare, trecând inclusiv pe la frizer.

„Erau vreo şapte - opt deţinuţi în celulă şi ne-au pus direct la curăţenie. Noi trebuia să facem ce zic ei. Unul dintre ei era mai rău. Am stat trei - patru ore acolo şi am simţit că sunt patru ani”, au povestit elevii pentru adevarul.ro.

Culmea, spun ei, un coleg a ajuns puşcăriaş “pe bune”. Acesta n-a reuşit să intre în proiect pentru că nu avea buletinul la el. La scurt timp, adolescentul a fost arestat pentru tâlhărie. „A sunat la pizza, l-a chinuit cu cuţitul pe moşul care a venit cu comanda, i-a furat banii şi a fugit. Acum se află în arest la domiciliu, iar procesul e în derulare. Dacă venea cu noi acolo, se gândea de zece ori înainte”, sunt convinşi liceenii.

Vezi articolul integral pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net